Ágora
Ahir nit vaig passar una gran estona veient "Ágora", una pel·lícula que combina a la perfecció l'entreteniment amb un missatge anti-fonamentalisme i la divulgació d'un personatge (Hipatia) i context històric força desconeguts.
"Ágora" es sitúa en l'Alexandria del segle IV DC, on conviuen en conflicte pagans, cristians i jueus. Hipatia és una filòsofa-astrònoma que tracta d'esbrinar els secrets del sistema solar, a l'hora que pacificar la situació de confrontació religiosa existent en la població.
Alejandro Amenábar va confirmant, pel·lícula a pel·lícula, que és l'Steven Spielberg espanyol. Comparteix amb ell un ull clínic per crear films comercials (només cal veure el cas d'Ágora, que en menys d'una setmana s'ha convertit en el film espanyol més vist de l'any) sense deixar d'impregnar en les seves pel·lícules la seva visió del món. Com a l'Spielberg, molts el titllen d'efectista, i probablement tinguin part de raó, però el que és indubtable és que és un director més que efectiu.
L'argument d'Ágora gira al voltant de dos temàtiques ben diferenciades, l'Astronomia i el conflicte religiós, que el guió firmat pel Mateo Gil sap conjugar a la perfecció. La pel·lícula denúncia les conseqüències negatives del fanatisme regiliós (un aspecte més que actual) i de no plantejar-se les creencies, i ho contrasta amb la mentalitat oberta d'Hipatia, una dona que contínuament es pregunta el perquè de les coses, i que no accepta abraçar cap fe. Diuen que "Ágora" no ha trobat distribuidora a Itàlia i als EUA per la pressió exercida pel Vaticà i el lobby conservador americà, respectivament, per la imatge que es dóna dels cristians. La veritat és que Amenábar no té un interès especial en criticar el cristianisme, sinó més aviat qualsevol tipus de creència que comporti la confrontació amb qui no la comparteix.
Tècnicament "Ágora" és un film espectacular, es noten els 50 millons d'euros invertits. El director demostra el seu virtuosisme en les escenes de guerra, amb plans aèris impossibles i un ritme accelerat però que permet veure el què està passant. La recreació de l'època és impecable, i recorda molt a l'aconseguida per la grandíssima sèrie de la HBO "Roma". La banda sonora de Dario Marinelli (Expiación) és també excel·lent.
L'aspecte on més falla la pel·lícula és, sens dubte, en l'actuació d'algun dels seus protagonistes. Així, Oscar Isaac, l'actor que fa d'Orestes, demostra constantment no estar al nivell exigit per una super-producció com aquesta, amb un recital d'expressions molt poc creibles. Tres quarts del mateix succeeix en el cas de Max Minghella, qui fa de Davo, un personatge complexe que li va gran. En contrast a aquests errors de cast, atribuibles probablment a no tenir pressupost per contractar millors actors, tenim a una gran Rachel Weisz fent d'Hipatia.
Definitivament "Ágora" és un film més que recomanable. Probablement rebrà més crítiques de les habituals pel fet de ser espanyola i donar una mala imatge del cristianisme (la que es mereix), però això no treu que Amenábar ha confirmat, una vegada més, que és el director espanyol amb més projecció internacional.
- Puntuació filmaffinity: 7
- Puntuació Marchelo's Wei: (****)
El millor: Hipatia i el missatge de la pel·lícula, evident però necessari i més que actual. El pitjor: algun dels actors protagonistes.
6 comentaris:
Tècnicament perfecte, però amb un argument fluixet, fluixet. I els actors, com dius, més aviat dolentots, a excepció de la Weisz, que tampoc fa el paper de la seva vida. Tinc el meu comentari publicat al blog. Crec que m'ha agradat menys que a tu, però també penso que s'ha de veure i l'he puntuada amb un set. Salut!
jajajjaja
ja veig jordicine que ens anem trobant .... i que segueixo estant en desacord amb tu!!!
Marchelo... a mi també em va agradar molt!!!!!
Com ja has vist no soc tan entusiasta amb la peli com tu, però no es pot negar...tècnicament impecable, maravellosa diria...però...ummm no se... no acaba d'arrivar-me
A mí me encantó la película, aunque sí había cosas que no acababan de encajar, probablemente debido a lo que dices de algunos actores. Rachel Weisz me parece que hace un papelón. Y Amenábar me encanta, aunque me gustan más sus primeras películas que las últimas.
Saludos!
A mi em va encantar!! Però calia fer aquells plans del planeta terra vist des del espai?? calia??
The Agora argument revolves around two distinct themes, astronomy and religious conflict, the script signed by Mateo Gil knows perfectly combined. Interesting sharing.
Publica un comentari a l'entrada