Twitter del bloc

divendres, 19 d’octubre del 2007

En el valle (Down in the valley)


Un drama sorprenent
"En el valle" (Down in the valley en V.O) és una d'aquelles pel·lícules americanes independents que no se sap perquè no arriben a ser mai estrenades aquí. Amb la de merda (amb perdó) que poden arribar a fer als cines, i una bona pel·lícula com aquesta ni l'estrenen! El que passa és que quan una peli no recapta gaires calers als EUA, ja no se la juguen a exportar-la aquí. I realment està clar que si l'haguessin estrenat, per la temàtica que toca, tampoc hagués estat un èxit de taquilla. Bé, és igual, sort que tenim el DVD! (com sabeu mai faré apologia de les descàrregues il·legals).

L'Edward Norton interpreta a Harlan, un inadaptat d'uns 30 anys que va per la vida de cowboy, que mentre treballa en una gasolinera coneix a Tobe (Evan Rachel Wood, la de "Thirteen"), una noia de 18 anys molt atrevida i madura per la seva edat. Els problemes venen quan el seu pare (el sempre gran David Morse), policia, no aprova la relació, al no fiar-se'n del Harlan (és normal, qui se'n fiaria d'un tio que va de cowboy en una ciutat pròxima a Los Ángeles?).

"En el valle" és una bona pel·lícula, que comença com a història d'amor i mica en mica es va transformant en un drama a l'estil "Un mundo perfecto" de Clint Eastwood. Com ja he dit el Harlan és un inadaptat, un solitari que no aconsegueix trobar el seu lloc en el món, i en certa forma es podria entendre com una crítica del "american dream", establint un cert paral·lelisme amb el Travis Bickle de Taxi Driver. De fet, hi ha una escena que és una còpia quasi literal del mític "are u talkin' to me?" del Robert de Niro davant un mirall. L'argument, tot i ser bastant previsible (des d'un principi es veu que la cosa no pot acabar bé, el Harlan és un penjat que es lliga a una adolescent...), enganxa força, sobretot a partir de la segona meitat de la pel·lícula. És d'aquelles pel·lícules que quan acaben et deixen amb cert mal rollo, pensatiu.
El trio protagonista ho fa molt bé, convertint-se en una de les claus de "En el valle". Probablement la mateixa pel·lícula interpretada per actors de segona no seria més que un bon telefilm. L'Edward Norton és un dels meus actors preferits, crec que sempre ho fa bé, només li falta intervenir en una d'aquelles "pel·lícules d'Oscar", tipus Crash o Million Dollar Baby per acabar guanyant l'Oscar que ja se li ha negat en dues ocasions. De totes formes, està clar que no hi ha ningú que no el conegui, i el seu reconeixement per part de la crítica és evident. D'altra banda el David Morse és un actor que a mi m'agrada molt, i en aquesta pel·lícula fa un gran paper.

Com a aspecte negatiu, en la meva opinió és una pel·lícula irregular en alguns moments, en el sentit en que a estones perd la tensió i interès. Realment tenia els ingredients per ser millor del què ha estat.

En definitiva, "En el valle" és una pel·lícula que val la pena veure, si teniu l'ocasió de llogar-la, no us n'arrepentireu. Sempre queda demanar-la al video club de Can Pujol, opció reservada per aquells qui tenen la "sort" de tenir el carnet de soci (eh Edu, Quique i Cormac?(carnet bloquejat fins que em torni "El Gran Lebowski)).

  • Puntuació: 7
  • Puntuació filmaffinity: 6
  • T'agradarà si et va agradar: Un mundo perfecto (per mi obra mestra)

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaig veure-la farà un any i mig (per mitjans que ja sé que tu no defenses, jeje) pq per internet es deia que no s'estrenaria a les sales de cine d'aquí (i efectivament ha estat així). I la veritat és q és una llàstima pq la peli, com tu dius, val la pena. Vale q potser no és apta pel gran públic, però no crec q això fos excusa.

Em va agradar molt el personatge de Edward Norton, no només per ser inusual (que ho és i molt), sino per com el seu imprevisible comportament porta el pes de la peli en tot moment. A mida que l'anem coneixent, més interessant es fa la peli i també més angoixant.

L'estructura no deixa de ser força tòpica: foraster q es lia amb noia de ciutat i pare que no accepta la relació, però la peli aconsegueix anar més enllà i té girs realment inesperats. Val la pena aguantar el principi, una mica més pausat, pq després la cosa s'anima i el final em va semblar molt bo.

Gran recomanació, Marcel. No sé en què et guies abans de comprar els DVD però la claves.

Aquesta és la crítica que vaig fer en el seu moment: http://martiaragones.zoomblog.com/archivo/2006/06/20/down-in-the-Valley.html

Anònim ha dit...

Doncs jo gràcies al marti i els seus links vaig poder veure akesta peli kem va agradar molt, especialment pel gir k fa a mitja peli.xo tot i això,des d'un començament em va enganxar i no se'm va fer pesada en cap moment,xq el personatge de l'edward norton et fa pensar k no pot ser una simple historieta tipica.

per la resta, coincideixo amb marti i marcel.

aprofito per agrair els "ojeadores" marti i marcel perque per la via onerosa o gratuïta (sona millor aixi) descobreixin pelis i ens brindin comentaris per tal de poder disfrutar-los a casa nostra.

Anònim ha dit...

per cert, pensava k no havia vist un mundo perfecto i si, la vaig veure en DVD, treta del videoclub gratuit Pujol

Marchelo ha dit...

la veritat és que compro tants DVD que algunes les encerto jeje l'altre dia la vaig liar molt: vaig comprar una pel·lícula asiàtica que es diu "7 espadas", arribo a casa, miro puntuació filmaffinity...4,9!!! I com sóc tan precipitat ja li havia tret el putu plàstic!!

pel que fa a En el valle, una peli d'Ed Norton s'ha de comprar...ara tinc a l'estanteria "El velo pintado", que comentaré quan l'hagi vist!

Ja he llegit teva crítica Martí, és curiós que coincidim molt en gairebé totes les pelis!

Anònim ha dit...

Doncs ja em perdonareu, però com la meva economia no em dona per comprar tants dvd's com voldria me la vaig a baixar rigth now.
Espero quye un cop més la recomanació del marcel sigui encertada.

 
anar a dalt