Twitter del bloc

diumenge, 7 de juny del 2009

El intercambio


Com ja he dit en vàries ocasions en aquest bloc, el que està fent Clint Eastwood pel món del cinema és impressionant. No hi ha director més regular en l'excel·lència. Com a mostra, les seves últimes pel·lícules: El intercambio, Gran Torino, Bandera de nuestros padres, Cartas desde Iwo Jima, Million Dollar Baby, Mystic River...

"El intercambio" se'm va escapar quan la feien en el cinema (em feia una mica de mandra per l'Angelina Jolie, una actriu que no m'agrada gaire). Un cop vista, em sembla totalment incomprensible que no fos nominada en la última edició dels Oscars. És un drama-trhiller perfecte, al nivell de les millors pel·lícules d'Eastwood, genial (per sencilla) direcció i amb grandíssimes actuacions (excepte la Jolie).

L'Angelina Jolie interpreta una mare que perd al seu fill quan se'n va a treballar. Després de llargues investigacions, la policia li entrega un nen que no és el seu fill i intenta, per totes, tapar el seu error. Ella lluita per denunciar l'error comès, però la policia farà el que sigui per silenciar-la.

Com ja havia fet amb "Mystic River", Clint Eastwood parteix d'una història típica de trhiller per composar un drama familiar brutal i perturbador, una dura crítica a la corrupció de la societat (i en particular de la policia), que enganxa moltíssim i passa volant, tot i el seu llarg metratge (140min). Pocs directors reflecteixen tant bé com l'Eastwood la complexa moral humana, la doble moral, els grisos, els matisos, en contrast amb els blancs i negres de les pel·lícules del Michael Bay. I pocs directors tenen tant d'art càmera en mà: en aquest film hi ha unes quantes escenes per recordar, però em quedo amb una en la que a un policia se li crema el cigarro que encén per fumar. Els qui l'hagueu vist la recordareu.

A part del seu excel·lent guió el punt fort de "El intercambio" el trobem en les actuacions dels secundaris, capitanejats per un mesurat John Malkovich, al qui segueix un sorprenent Jeffrey Donovan (que interpreta l'odiós policia que li fa la vida impossible a la Jolie). L'Angelina Jolie s'esforça molt, com és habitual en ella, però no me la crec: té una veu horrorosa, i exagera massa. Es nota que es vol treure l'etiqueta de sex symbol, però li queda un llarg camí per recórrer (tot i el seu Oscar).

M'ha sorprès lo bona que és "El intercambio", probablement perquè vaig cometre l'error de pensar que si a l'Eastwood no el nominaven a l'Oscar era per haver baixat el nivell. Ni molt menys, tot i la seva avançada edat, aquest home està en plena forma! Ah, i ara està rodant un film sobre el Mandela (basada en el famós llibre de John Carlin "El factor human") que té molt bona pinta, amb el soso del Matt Damon i el gran Morgan Freeman.
  • Puntuació filmaffinity: 7,6
  • Puntuació Marchelo's Wei: (*****)
El millor: sóc jo o és molt molt bona? El pitjor: la Jolie.

6 comentaris:

Dr. Quatermass ha dit...

Doncs sento no ser tan entusiasta com tu. Es una peli perfectament correcta, pero la vaig trobar sense ànima i ho sento pero la sra. Jolie a mi no em diu res. Aquí la meva:

http://thequatermassxperiment.blogspot.com/2009/04/el-intercambio-changeling.html

Salutacions!

Angel "Verbal" Kint ha dit...

Doncs a mi el film m'agrada força tot i que trovo que al final s'allarga massa...
No estic d'acord amb el tema de l'Anjelina...a mi em va semblar molt més que correcta.

salutacions

Litenova Libros usados ha dit...

HOla , he leído tu entrevista del sitio de Angel y pues quería invitarte a formar parte de Mundo cinefilia, un blog a especie de banco de cinéfilos que promueve la actividad de cada uno y además los afianza como comunidad cinéfila. El sitio es nuevo pero ha crecido mucho en estos días con todos los bloggers asociados. Como primer evento se viene el premio al mejor blog de cine de 2009. Pásate a ver si te interesa la propuesta.

Jordicine ha dit...

A mí em va agradar força i la Jolie molt bé. Amb tot, i com diu el primer comentarista, li falta una mica d'ànima. Igualment, Eastwood està molt per sobre de la mitjana. Ja espero 'El factor humano'. Segur que serà sensacional. Una abraçada.

deckard67 ha dit...

COINCIDO EN UN 100 % ..... EN TODO LO QUIE HAS ESCRITO AQUI.
VIVA ESTA estupenda PELI !!!

Santi ha dit...

Però com pots dir que lo pitjor sigui la Jolie? Si fa una interpretació excepcional! :D A mi em va encantar, i mira que l'actriu mai m'ha dit res, pero en aquesta película va aconseguir emocionar-me.

M'encanta "El Intercambio" perque tenint un argument mil vegades vist i essent fàcil caure en el pou dels telefilms aconseguieix una pel·lícula pràcticament rodona amb una direcció artística extraordinaria i amb un tacte que nomès Eastwood pot realitzar.

Una cinta maravellosa, sense dubte. De lo millor del 2008.

 
anar a dalt