Twitter del bloc

dissabte, 7 de març del 2009

Gran Torino


Els vells rockers mai moren, diuen. En el cas del gran Clint Eastwood, quanta veritat hi ha en aquesta frase! Però millor no ens deixem endur per la nostàlgia i el romanticisme, "Gran Torino" és la última aparició de l'Eastwood actor. I quina actuació ens ha deixat! 

Mr. Kowalsky és un ex-combatent, vidu i amargat, que viu en un gheto rodejat de veïns asiàtics. Odia la seva família, els asiàtics, la religió, i qualsevol cosa que es pugui interposar entre ell i la seva buscada infelicitat. A rel d'una enganxada amb una panda de "gamberros xinos" el bo del Clint es fa amic dels seus veïns, i mica en mica es va treient de sobre tot l'odi que ha acumulat al llarg de la seva vida.  

"Gran Torino" és una història sencilla, previsible i unidimensional, que acumula un cliché rere l'altre, i que ens presenta personatges estereotipats a més no poder; només la credibilitat del Clint Eastwood podia convertir l'anterior en una pel·lícula sincera, conmovedora i divertida, que toca sense embuts ni fons amagats temes tant importants com la vida i la mort, la religió, el racisme o  els valors de la joventut. 

Molt s'ha parlat de si "Gran Torino" és una obra menor del Clint Eastwood. En la meva opinió és evident que aquest film no té la profunditat que sí tenien d'altres del director com "Un mundo feliz", "Sin perdón" o les més recents "Mystic River" i "Million dollar baby", però sí guarda un element que és força comú en tota la seva anterior filmografia: el Clint MAI s'està per tonteries, ja sigui a l'hora de matar els seus protagonistes (Kevin Costner, Morgan Freeman, Tim Robbins i Hillary Swank en poden donar fe), o de fer-los actuar d'aquella manera que tots voldríem, però cap de nosaltres ens atreviríem.  

En el cas de "Gran Torino", l'argument està configurat com una sort de western urbà, amb el clàssic sistema on els bons són molt bons, i els dolents, encara més dolents. Aquest fet per sí sol no és dolent, tot i que fa molt previsible la pel·lícula, ja que des dels primers 10 minuts podem intuïr què passarà.  

El personatge interpretat pel Clint, el Mr. Kowalsky (imprescindible veure el film en V.O.), és l'ànima de la pel·lícula, el seu principal alicient. Les millors escenes de la pel·lícula el tenen a ell com a protagonista, tant en la vessant còmica com en la dramàtica. El paper del Clint Eastwood com actor, si bé sobreactuat (de tant en tant fot uns sorolls exageradíssims!) és excel·lent. La veritat és que el personatge "cascarràbies" que interpreta li va clavat a la cara poc expressiva del veterà director. La resta del repartiment és força discret, destacant però l'actor que fa de cura, que no havia vist en cap altre film. 

Menor o major, "Gran Torino" és una pel·lícula entretinguda que cal veure, ni que sigui per poder disfrutar de la última actuació d'un home que, a base de sorprendre a tothom (és Harry el sucio!), ha conseguit fer-se un lloc, molt important, en la història del cine. 
  • Puntuació filmaffinity: 7,9
  • Puntuació Marchelo's Wei: (***1/2)
El millor: Clint Eastwood, amb la seva simplicitat, fa fàcil lo que és molt difícil. El pitjor: massa previsible, i hi ha certes escenes que són poc creïbles. 



13 comentaris:

Angel "Verbal" Kint ha dit...

Amic Marcel...
A mi em sembla una pel·lícula maravellosa...màgica...previsible?? potser si, però es una versió crepuscular de la majoria dels personatges del propi Eastwood al cine...

Anònim ha dit...

HARRY EL SUCIO,QUE PER CERT, ERA UN PLAGI DE UNA SERIE QUE VA FER RICHARD WIDMARK,FA MOLTS ANYS, I QUE NO PUC RECORDAR EL NOM. S' HA FET VELL, I POCA COSA MES.
JUGANT AMB BARC.

Jordicine ha dit...

Estic d'acord amb tu en tot. Està bé, és sòbria, amb classe... però un pèl repetida i previsible. Una abraçada.

Bargalloneta ha dit...

Compte Marcel!!
que el passat dimarts se'm van esborrar tots els comentaris sense jo haver fet res!!
fes una còpia de seguretat per que no se sap si li pot passar algu altre...cosa que no desitjo per res del mon!!!
després de la "depre" he tornat també amb aquesta pel.lícula
un petó

Anònim ha dit...

Película "menor", es posible, pero seguramente al acabar el año estará entre las 5 mejores peliculas de 2009

Jorge - cinenovedades ha dit...

Todavía no la he visto, pero he leído muchísimas críticas positivas hacia el filme. Si pude disfrutar de "El Sustituto", con Angelina Jolie, tremendo peliculón. Al parecer el gran Clint se ha despachado con dos obras soberbias en un año.
Saludos!

Lalaith ha dit...

Fui ayer a ver esta película, sin saber muy bien de qué iba y pensando que no me iba a gustar demasiado por no ser muy de mi estilo... pero salí encantada! Me gustó el argumento y el desenlace, que no me esperaba. Lo que menos me gustó fue algunas de las voces, seguro que como dices gana mucho en versión original. Aún así, fue un gran acierto haberla ido a ver.

Un saludo!

Marchelo ha dit...

Àngel, em va agradar força, fins i tot molt, però igualment penso que té un argument previsible...

Jordi, ja comença a ser costum que coincidim!!

Bargalloneta, espero que no em passi el mateix, em faria molta ràbia la veritat...gràcies per l'avís!!

Quique, eres muy exigente así que si la llegas a considerar entre las 5 mejores de 2009, es que algo debe tener!

Jorge, que alegría verte por aquí! yo no pude ver el Intercambio, la tengo pendiente!

Lalaith, a mi el final me gustó, seguro que muchos esperaban algo al estilo Sin Perdón, pero no hubiera sido coherente con el resto de la película!

salutacions a tots i gràcies pels vostres comentaris

39escalones ha dit...

Es una película deliberadamente pequeña, simple, fácil, para un colofón grandioso que la sobrevivirá muchos años. Una despedida por todo lo alto a personajes que han vivido entre nosotros durante cuarenta años.
Bien por Eastwood. Sigue siendo el último de una era.

La Llanterna Màgica ha dit...

Ja has vist en el meu bloc que jo l'he trobat una pel·lícula molt notable. És cert que amb Clint Eastwood sóc poc objectiu, però hi ha molts elements que em fan pensar que estarà entre les tres o quatre pel·lícules de l'any.

boja per la Katherine ha dit...

Merci per descobrir-me el teu bloc, a partir d'ara procuraré visitar-lo periòdicament.
Estic d'acord amb tu en alguns aspectes del comentari que fas de Gran Torino, tot i que no estic d'acord amb tu amb que la previsibilitat en el transcurs de la història minvi el bon resultat.

bambam ha dit...

Bones,

A mi em va agradar molt! Sobretot perquè no esperava els tocs divertits, pensava que seria molt dramàtica, que en el fons ho és. I si, imprescindible en V.O, de fet, com tot.
Salut!

Marc Ambit ha dit...

Totalment d'acord amb la teva crítica. Això sí, com a punt negatiu també hi afegiria la direcció dels actors, que està realment pobre al meu gust.
Però és veritat que és una peli simple però ben explicada. I això que no sóc un gran fan d'Eastwood.

 
anar a dalt