Twitter del bloc

diumenge, 9 de novembre del 2008

Red de mentiras

"Red de mentiras", dirigida per Ridley Scott i interpretada per Russell Crowe i Leonardo Di Caprio, és una d'aquelles pel·lícules que sembla tenir-ho tot per ser molt bona: un director acostumat a filmar grans super-produccions, i dos dels actors més en forma del Hollywood actual; però en el cine, com en la vida, 2+2 no sempre són 4.

Roger Ferris (Leo Di Caprio) és un agent de la CIA infiltrat a l'Irak amb la missió de desactivar cèlules terroristes, i Ed Hoffman (Russell Crowe), l'home que dirigeix les operacions sentat en un despatx. Junts buscaran el líder d'un grup terrorista actiu per tot l'Orient Mitjà, col·laborant estretament amb els serveis d'intel·ligència jordans.

El principal problema que té "Red de mentiras" és la seva evident falta de personalitat. Veient-la no podia evitar pensar en altres pel·lícules com Spy Game (del germà del director, Tony), La sombra del reino, Black Hawk derribado o Un corazón invencible. Ridley Scott ha tirat de pilot automàtic per configurar una història entretinguda i a estones emotiva, però que tots ja coneixem. L'argument és força sencill i plà, en contra del que acostuma a succeïr en aquests tipus de films (d'espionatge), en els que els guionistes ens inunden d'informació per fer-nos creure que estem veient una pel·lícula intel·ligent.

A més, se suposa que "Red de mentiras" té un missatge. Quin, no ho acabo de tenir clar. D'entrada podria semblar que el director ens pretén explicar que els EUA estan fent front al conflicte d'Orient Mitjà amb prepotència, sense tenir en compte els matisos; la figura que representa el Russell Crowe així ho indica. Ara bé, un servidor té la impressió que "Red de mentiras" també té elements propis de la política de la por duta a terme per l'Administració Bush: ningú pot estar segur (tots estem exposats a morir en un atemptat terrorista), el fi justifica els mitjans (i si no, perquè el contra-terrorisme dels serveis d'intel·ligència jordans resulta ser al final el més efectiu?).

Les actuacions del Russel Crowe i el Leonardo Di Caprio són correctes, però a ells se'ls hi pot demanar més. El primer tira dels seus papers a El Dilema (pel seu pes pesat) i a Un buen año (el Hoffman té una comicitat que no m'acaba d'agradar) per complir sense grans esforços amb el personatge, i el segon recorda una mica a Infiltrados i Diamante de sangre, tots dos personatges més complerts. Qui destaca per sobre d'ells, convertint-se en el meu parer en la nota més positiva de la pel·lícula, és Mark Strong, que interpreta amb gran classe el cap dels serveis d'intel·ligència jordans.

Significa tot l'anterior que "Red de mentiras" no em va agradar? No, ni molt menys. És una bona pel·lícula per passar l'estona, i ara mateix val la pena veure-la, ja que la falta de qualitat dels films que hi ha en els cines és alarmant. Però no espereu massa, o us decepcionareu.
  • Puntuació Marchelo's Wei: (***)
  • Puntuació filmaffinity: 6,7

El millor: és una pel·lícula consistent, i ara mateix és de lo millor que es pot veure. El pitjor: una pel·lícula més de la fàbrica de xurros de la família Scott.

16 comentaris:

Josep ha dit...

T'agraeixo l'avís, Marchelo: el Sr. Scott el tinc apuntat a la meva llista negre des de la darrera que li vaig veure...

Esperarem que surti a lloguer el dvd i ja ens ho pensarem, tot i així...

Salutacions.

Anònim ha dit...

psep entretinguda, pero justeta. totalment prescindible.

Anònim ha dit...

Bé, estic d'acord amb vostè en moltes coses de les que diu. Per cert, m'ha encantat allò de la fábricca de xurros, perquè és cert, és el que sembla. És una pel · lícula sense personalitat. Hi ha coses molt inversemblants des de l'anàlisi de la relacions internacionles. Per exemple, si s'ha fixat al llarg de tota la història contemporània Jordània és un país que és un nexe, juga mantenir neutral en tots els conflictes, més si és possible en l'actual del terrorisme islàmic, no deixa que aquest arrelament en el seu territori . Els OVIMENT fonamentalistes estan fora del joc en un país com Jordània, ASSI qeu cau per aquí la pel · lícula en quant a solvència i versemblança. I què em diu vostè d'aquell moment a casa de la novieta del DiCaprio amb les criatures, dient que prefereixen menjar hamburgueses. Propagandaa Burda i barata.

J.M. ha dit...

Com sempre, una ressenya molt bona.

Bargalloneta ha dit...

Doncs a l'espera de fer el comentari al meu bloc, que no trigaré gaire, a mi em va semblar, pesada, prepotent i em vaig avorrir increïblement... començo a estar cansada de pel.lícules que sembla que ens volen explicar molt, i que en realitat l'únic que volen es fer-nos veure'ns a tots, que els americans són els millors i el que és pitjor que sense ells sembla que no podem viure en pau en aquest món.
Totalment d'acord en què el boss de la intel.ligència jordana és el millor!!!
Per cert!! sort que no surt la Farmiga, jejejeje!!
petonet

Jordicine ha dit...

De moment, no m'he atrevit a veure-la. Espero amb moltíssimes ganes, 'El Intercambio'. Una abraçada.

Unknown ha dit...

A mi m'ha semblat una pel·lícula notable. És cert que Scott posa una mica de pilot automàtic, però també és veritat que en el seu cas això dóna com a resultat força més qualitat del que estem acostumats en el cinema. Per cert, l'anterior film del director va ser American Gangster, una pel·lícula excel·lent. Podeu llegir la meva crítica de Red de Mentiras a www.eltelescopi.blogspot.com

Trina Milan ha dit...

A mi em va agradar, coincideixo amb tu que no és la peli que hauria pogut ser, però crec que el missatge és clar: si no coneixes l'enemic potser et perds aquell que podria ser amic..i totalment d'acord amb que el millor és Mark Strong, elegant i capaç, es menja els altres quan surt a la pantalla...jo he fet la meva humil ressenya a www.trinamilan.cat, però vosaltres sou els especialistes, jo només m'atreveixo a fer alguna de cap de setmana...salut a tots

Marchelo ha dit...

Josep, crec que ja ens anem coneixent, i per això et puc dir que sí, que millor la lloguis en dvd :)

Edu, no sé si tant com totalment prescindible, però sí prescindible!

Jeroni, moltes gràcies per l'elogi!

Bargalloneta, t'has quedat a gust eh?? coincidim força, encara que jo no em vaig arribar a avorrir!

Jordicine, jo també espero amb moltes ganes les 2 noves del Clint, segur que seran boníssimes!

Jau, si la comparem amb el què hi ha ara mateix als cines és notable, però crec que a un director i a uns actors tant bons, se'ls pot exigir bastant més. American Gangster és millor, però em va passar com a Red de mentiras, veient-les tinc la sensació que els falta quelcom. Salutacions i gràcies per la visita!

Trina, gràcies per la visita, ara mateix em passo pel teu bloc a llegir la crítica!

Salutacions a tots!!!

Angel "Verbal" Kint ha dit...

Es una peli que tinc ganes de veure però les crítiques que he llegit són gairebé totes dolentes...o molt dolentes..
en fi...segons estigui d'avorrit aquest finde decidiré.

salutacions

bambam ha dit...

Doncs jo tinc moltes ganes de veure-la. Segons sembla el Russell Crowe està impressionant. A més la cançó dels credits finals és del nou disc dels Guns n' Roses (el meu grup preferit!).

Jordi Coll ha dit...

Sí, fumem-la. El Vinick és un crack, el Santos un comunista. xD

Una abraçada!

Goethemola ha dit...

Més o menys coincidem, Marchelo. És una peli entretinguda però inversemblant en molts dels seus passatges. Perosnalment, crec que la peli es trenca totalment quan entrem a terrenys amorosos.

Ens llegim!

PD : ara ja podeu passar de Red de mentiras i anar de cap a veure The Fall i Gomorra, que li donen mil voltes a la peli del Ridley!

Ivan ha dit...

No l'he vist ni la veuré, el temps es or i es millor veura filmes que estimulin mes els sentits, jeje. Scott a mi em sembla que esta pitjor en cada nova película.
Jo aquest cap de setmana em toca veure y criticar The Fall per Contrapicado, tinc bones sensaciones, ja veurem, jeje
Salutacions Marchelo

Jorge - cinenovedades ha dit...

Tengo bastante ganas de ver esta cinta. Es la que más estoy esperando por estas semanas, ya que a priori me gustan bastante este tipo de historias. Por lo que comentas, es una lástima que no se haya explotado todo el potencial que la cinta prometía. Ya te comentaré cuando la vea.
Saludos!

Jorge - cinenovedades ha dit...

Justamente pude verla hace un par de semanas y concuerdo bastante con tu crítica. Evidentemente la cinta cumple con creces en rubros técnicos y a pesar de no ser la gran película, sí es entretenida y se puede pasar un buen rato con su visionado. Grandes actuaciones de Russell Crowe y Leonardo Di Caprio, y excelente la actuación de Mark Strong.
Saludos!

 
anar a dalt