Twitter del bloc

dimecres, 9 de juliol del 2008

3:10 To Yuma

El Western, com a gènere cinematogràfic, és mort. I si no mort, en coma. Només així es pot explicar que una pel·lícula de notable qualitat com és "3:10 To Yuma" encara no s'hagi estrenat per aquestes terres. O que una més que bona pel·lícula, Open Range, hagi estat recentment infravalorada. Des d'aquest humil bloc, i un cop acabat de veure el film objecte del present comentari, m'atreveixo a afirmar: llarga vida al Western!

"3:10 To Yuma" ens explica com un grup heterogeni de supervivents ha d'escortar un perillós bandit al tren que va direcció a Yuma, perquè el jutgi un tribunal federal. La missió, com us podeu imaginar, estarà plagada de perills.

Simplicitat argumental, violència desenfrenada, entreteniment pur i dur, "3:10 To Yuma" no pretén -perquè ni ho intenta- reinventar el gènere del Western, ni tampoc modificar-ne les bases que tant d'èxit li van portar ja fa forces anys (com sí ho va fer, en part i recentment, "El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford", un film més líric i personal). Ara bé, en contra del que pot semblar al principi de la pel·lícula, els personatges principals (sobretot el Dan Evans i el Ben Wade) no són tant diàfans i unidimensionals com sol succeïr en aquests tipus de films.

(Possible pensament del lector): Ok, està bé, però a mi no m'agrada el Western.

Així doncs, per què veure "3:10 To Yuma"?

1.- Pel duel interpretatiu entre Rusell Crowe i Christian Bale. Senyors, estem davant dos dels millors actors que hi ha ara actualment, d'aquells que estan on fire, que fan bones pel·lícules. Rusell Crowe és, probablement, l'actor que ha fet millors films (i actuacions) en els últims 10 anys. Ojo al dato: L.A. Confidential, El Dilema, Gladiator, Una mente maravillosa, Master and Commander, Cinderella Man, American Gangster... En quant a Christian Bale, la seva estrella va emergent progressivament, consolidant-se sens dubte en els últims anys. A "3:10 To Yuma" firma la seva millor actuació, plena de matisos i emotivitat. Doncs bé, la batalla actoral que lliuren aquests dos monstres és memorable, sobretot cap al final del film, on fins i tot aconsegueixen fer creïbles certs comportaments inverosímils, massa recargolats pel guionista. (*) Concretament estic pensant en el final, en el que el Ben Wade ajuda a entregar-se, cosa que és bastant increïble, tot i la simpatia que sent pel personatge interpretat pel C.Bale.(*)


2.- Perquè és molt entretinguda. "3:10 To Yuma" combina acció i aventura amb encert, i el ritme, al contrari de molts altres Westerns com els recents Sin perdón o Open Range, és força accelerat. No us avorrireu veient-la, això segur. Si us tira enrere l'estètica antiquada (i sobada) del Western, la solució és ben sencilla: canvieu cavalls per cotxes de luxe (a lo Bad Boys), barrets per pentinats fashions (a lo Colin Farrell a Miami Vice) i pistoletes per metralletes, i voilà! ja tenim una pel·lícula d'acció com qualsevol altre.

3.- Pels 20 minuts finals, molt violents i emotius. El clímax final de "3:10 To Yuma" està molt ben aconseguit. Com us podeu imaginar, no hi falta un llarg -i molt ben rodat- tiroteig, on fins i tot la vida de l'apuntador perilla.

4.- Pel psicòpata que interpreta Ben Foster. Un dels gàngster que forma part de la tropa del Ben Wade, la seva mà dreta, és un psicòpata que impressiona, un molt bon secundari que ens posa l'ai al cor cada cop que apareix.

Per tot l'anteriorment dit, és evident que "3:10 To Yuma" es mereixia i mereix un millor tracte per part de les distribuïdores, que haurien de tenir més imaginació per poder vendre una pel·lícula protagonitzada per dos actorassos (que solen tenir èxits en la Taquilla) i dirigida per un home solvent que acabava de triomfar amb el biopic de Johnny Cash (l'irregular "En la cuerda floja").
  • Puntuació Marchelo's Wei: Notable
  • Puntuació filmaffinity: 7


7 comentaris:

Goethemola ha dit...

Gran pel·lícula, sí senyor!

Entre aquesta, la sèrie Deadwood (de la que parlàvem ahir), Jesse James i finsi tot Enfrentados, són una bona mostra de que el western no està mort, ni molt menys, però efectivamente rel·legat.

Per cert, la peli finalment s'estrena aquí a principis de septembre amb el mateix títol que la original.

;)

Ens llegim!

Anònim ha dit...

No he vist la pel·lícula però després de llegir el teu comentari me n'han entrat moltes ganes... i tenint en compte que el C. Bale m'encanta al setembre anirem al cine!

Felicitats pel comentari de la pel·li, és molt bo!

Josep ha dit...

Doncs a aquesta sí que li tinc ganes, i més després de llegir el teu comentari: es nota que t'agradat i has disfrutat.

Salutacions.

Jorge - cinenovedades ha dit...

Grandísima reseña! Si, señor!
No puedo más que coincidir con cada una de tus palabras. Estamos ante un gran western, creo que el mejor de los últimos tiempos. Una dirección muy eficaz de James Mangold, con buen pulso narrativo en todo momento. Pero como bien dices, la cinta sobresale por las fenomenales actuaciones de estos dos monstruos como son Russell Crowe y Christian Bale. Técnicamente la película es impecable, y su tramo final combinado con la música de Marco Beltrami es realmente espectacular!
Saludos!

Anònim ha dit...

peliculón!

gran western, que té tots els elements dels clàssics, tot i que vaig trobar a faltar una mica més de indis.

genial el dolent secundari.

jo trobo que el final es fantàstic. el ben wade es un assassí despiadat però el detall de deixar el Bale com un heroi davant del seu fill es la canya. No s'entenia massa que el Rusell Crowe es deixés entregar fins el detall final del xiulet i el cavall, que arrodoneix tot l'anterior, fantàstic.

They're gonna hang me in the morning...a'fore de night is done...They're gonna hang me in the morning...and I'll never see the sun...ooooh temazo.

Marchelo ha dit...

Goethemola, no he pogut veure Enfrentados, por Jessy James em va encantar, peliculón!

Lorea, al setembre l'anem a veure, que la vaig veure en anglès i segur que em vaig perdre coses!

Josep, ja comences a tenir unes quantes pelis per veure, espero que les recomanacions et siguin de profit :=)

Jorge, la verdad es que la banda sonora es muy buena, tienes razón!

Edu, boníssima la cançó que has posat! per cert, el paio al que raja el coll el Ben Wade és el soldat de Lost! el final és fantàstic però un pèl inverosímil, no?

Ivan ha dit...

Es molt molt bona, te un to classic fantastic, a veure si l'estrenan ja d'una vegada, que la vull veure tambe al cinema
Una abraçada

 
anar a dalt