Twitter del bloc

dimecres, 18 de juny del 2008

Equilibrium


Estem davant un d'aquells casos incomprensibles en els que una bona pel·lícula s'estrena als EUA i UK però no arriba mai per aquestes terres. "Equilibrium" s'ha convertit amb els anys (es va rodar l'any 2002) en un film de culte pels amants de la ciència-ficció, i realment ha estat per a mi una sorpresa agradable. L'he pogut veure comprant-ne el DVD per Amazon, m'ha costat 5€!

En un futur no molt llunyà un règim dictatorial ha eliminat els sentiments: els llibres, l'art, la música, tot està prohibit; la repressió de l'essència humana és la forma de mantenir l'equilibri de la societat. Els clergues són l'arma més poderosa del Govern: uns soldats entrenats en el "Gun Kata", una espècie d'art marcial que optimitza l'ús de les armes en combat. Un dels millors clergues, John Preston (Christian Bale), es planteja si hi ha vida més enllà del no-sentiment.

"Equilibrium" és una distopia, com haureu vist, fruit del resultat de posar en una coctelera Matrix, 1984, Fahrenheit 451, Un mundo Feliz i V de Vendetta. L'únic element "original" de la pel·lícula és la Gun Kata, que aporta escenes d'acció força espectaculars. Havia llegit per Internet moltes crítiques que la comparaven amb Matrix, i que fins i tot la consideraven millor. Personalment opino que juguen en divisions diferents: Matrix 1 és una grandíssima pel·lícula que va revolucionar el cine d'acció i ciència-ficció, mentre "Equilibrium" és un bon film que té l'alicient que no s'ha estrenat aquí.

La part negativa d'aquest film és, sens dubte, el tufillo a serie B que desprèn desde la primera escena. La falta de pressupost es nota en tots els aspectes tècnics, però es fa especialment notòria en la banda sonora, grandiloquent en tot moment, sense matisos, desencertada de principi a fi. A més, hi ha escenes certament pobres, per falta de recursos tècnics, que desentonen amb l'espectacular posada en escena. S'ha de reconèixer però que si s'aconsegueixen superar aquests petits inconvenients (al cap i a la fi, fa 50 anys no hi havia efectes especials i no per això les pel·lícules deixaven de ser bones), "Equilibrium" té molts elements notables que la fan mereixedora del tan elevat culte que se li rendeix.


"Equilibrium" gira al voltant del seu personatge principal, el John Preston, interpretat per un excel·lent Christian Bale. El clergue Preston és un dels pilars del sistema, un agent destinat a atrapar i eliminar tots els sense offenders de la societat. Certs esdeveniments li faran plantejar la seva pròpia existència, la de la seva familia i la del règim del qual n'és un braç executor. El procés de conversió del John Preston és una de les claus d'aquesta història i un encert del guió, que sap combinar amb destresa escenes d'acció amb d'altres més íntimes en les que se'ns mostra com afloren els sentiments de l'heroi salvador, el Messias que ha de guiar als humans àvids de sentiments cap a l'enderrocament de la dictadura. (*) Hi ha dos escenes que són precioses i sorprenents per al seva sensibilitat i sentit poètic: aquella en la que el Preston plora al escoltar una partitura de Beethoven, i també aquella en la que està al seu pis i acaba estripant la cortina per poder veure l'exterior (una escena plena de simbolisme, ja que és el moment en que l'heroi es treu el vèl i per fi accepta sentir). (*)

Com ja haureu pensat a aquestes alçades de la pel·lícula, els paral·lelismes entre el John Preston d'Equilibrium i el Neo de Matrix són exageradament evidents, tant que fins i tot podriem parlar de plagi, però sort va tenir el director de poder comptar amb la presència d'un boníssim actor com és el Christian Bale (moltíssim millor que el Keanu Reeves, per cert), que es fa seu el personatge amb gran solvència. No es pot dir el mateix de la resta dels actors, sobretot pel que fa al Taye Diggs, que intenta donar rèplica al Christian Bale sense donar en cap moment la talla. Destacar la curta presència del Sean Bean, un actor que m'agrada força, i de l'Emily Watson, en el paper romàntic de la pel·lícula.

Pel que fa a les escenes d'acció, n'hi ha algunes trepidants i molt ben fetes i d'altres que fallen, pel que ja he comentat anteriorment. (*) Especialment sagnant en aquest sentit és l'escena final, en la que el protagonista talla literalment la cara del dolent, i aquesta es divideix...cutre cutre! (*). La creació del concepte de Gun Kata té la seva gràcia, i dóna molt de joc als combats protagonitzats per Christian Bale. L'estètica d'Equilibrium és també digna d'elogi, inspirada en els règims feixistes, tant pel que fa a l'arquitectura de la ciutat com pel vestuari. Amb uns quants calerons més s'hagués fet una meravella.

En conclusió, considero que és un film que val molt la pena veure, sobretot tenint en compte que no ha estat estrenat aquí, ni ho serà. L'únic "però" que li poso és la falta de pressupost, ja que si hagués comptat amb la mateixa quantitat de dòlars que la ja mítica Matrix segurament seria una pel·lícula popular i "another chicken will sing".

  • Puntuació Marchelo's Wei: Notable
  • Puntuació filmaffinity: 7,2

El millor: tot i ser un matxembrat d'idees, l'argument; John Preston, i l'encant que té la pel·lícula... això de saber que no l'estrenaran mai et fa sentir posseidor d'una reliquia. El pitjor: money money...


11 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Aquí no es va estrenar perquè coincidia amb X-men 2, que venia d'arrassar al box-office d'USA. Les distribuidores van preferir apostar per la cinta de Singer.

Un detall curiós és que Nolan es va fixar en Bale com a possible Batman a partir d'Equilibrium.

Jorge - cinenovedades ha dit...

Gran, gran película. "Equilibrium" es una muy buena cinta de ciencia ficción que lamentablemente ha quedado a la sombra de "Matrix" y mucha gente no la valora como se debería. Si bien es cierto que nutre sus recursos de las películas que mencionaste, la trama política de esta cinta, sumada a un estilo visual muy bueno y una actuación muy buena del genial Christian Bale han hecho de este film un muy buen entretenimiento.
Me alegra que la hayas disfrutado tanto como yo! Gran reseña! Saludos!

P.D.: Por allí en mi blog anda rondando la crítica de esta cinta por si quieres echarle un vistazo, pero en lineas generales coincidimos en casi todo!

Unknown ha dit...

Ara m'has fet agafar curiositat... esperem que a Blockmule hi sigui... la llogaré.

Twister ha dit...

Esta si que la he visto Marchelo, y me gustó mucho, recuerda a otro tipo de películas, como Farenheit 451, V de Vendetta...

No hay cosa peor que prohibir los sentimientos a uno, me gustó la actuación de C. Bale... bien bien.

Anònim ha dit...

molt bona peli, argument molt original. si be els efectes especials no son els millors del mon potser, al meu parer son molt correctes.

que gran es christian bale i com enganxen els moviments de les osties, sembla com un ball de musica hardcore.

el k em falla una mica es k els soldats vagin amb cascos de moto i k els "dolents" defensors dels sentiments, art, etc. vagin com guarros i que alguns facin cara de dolents dolents.

Josep ha dit...

molt bona la ressenya, Marchelo; m'has fet agafar ganes de veure-la.

Digues: el dvd que has comprat a amazon, ¿porta subtítols en castellà?

Salutacions

Marchelo ha dit...

Doc, desconeixia el motiu, realment és una pena que no s'estrenés.

Jorge gracias, me alegro que coincidamos!

Twister, es cierto que recuerda a otras películas, pero bueno aún así vale la pena verla!

Fonamental ja em diràs què t'ha semblat, m'imagino que t'agradarà!

Edu, els efectes especials són correctes però no són espectaculars com els de Matrix, no creus?

Josep, la veritat és que la versió està amb subtítols amb anglès, per desgràcia... jo tinc un nivell normalet i la vaig poder entendre sense problemes gràcies als subtítols!! Ja em diràs què t'ha semblat, i gràcies per dir que t'ha agradat la ressenya i que t'han agafat anes de veure-la, és l'objectiu :)

Salutacions a tots!!

Anònim ha dit...

Vaig veure-la farà un any i mig i recordo que em va impressionar força, sobretot perquè no tenia ni idea de amb què em trobaria...

Vaig llegir que alguns la consideraven millor que Matrix i tot... potser tampoc n'hi ha per tant, però el cert és que em va semblar una molt bona peli. Tot i els clars paral·lelismes amb d'altres pelis, sobretot Fahrenheit 451, la idea de partida té molta força i t'enganxa de principi a fi.

D'altra banda, sóc un fan de Christian Bale, cosa que també ajuda, jeje. Les coreografies de les escenes d'acció em van semblar molt espectaculars (impressionant la de l'habitació a les fosques) i realment aconsegueix emocionar amb el tema de les relíquies.

En resum, una vergonya que mai s'estreni aquí. Si alguna peli s'ha de comprar per Amazon, és aquesta, o sigui que gran elecció.

Osti, m'han agafat unes ganes bestials de veure-la un altre cop, diria que la tinc guardada encara (subtitulada en castellà, però no tan legal, per dir-ho d'alguna forma...)

Goethemola ha dit...

Gran pel·lícula, encara que la seva ausència al mercat nacional ha creat potser certa atmosfera de culte, no? De tores maneres, em va agradar moltíssim, encara que la escena que em va fer més pena és la del gos... Pobret ell!

;)

Marchelo ha dit...

Martí, crec q ets el culpable q me la comprés, recordo haver llegit una crítica molt positiva de la pel·lícula en el teu bloc fa molt temps!!

Oscar, totalment d'acord que l'etiqueta de culte se l'ha guanyat pel fet de no haver estat estrenada!!

 
anar a dalt