Twitter del bloc

divendres, 23 de maig del 2008

Indiana Jones y el Reino de la Calavera de Cristal



Un retorn més que esperat

Indy's back. Sento una especial pressió a l'hora de comentar aquesta pel·lícula, perquè m'imagino que molts de vosaltres o l'heu vist o la voldreu veure, així que haig d'intentar ser objectiu i mantenir l'equidistància envers un icone del cine que, sens dubte, ja forma part de la cultura popular de la nostra generació. Desde que vaig saber que s'estrenaria una quarta part d'Indiana Jones, tenia les expectatives molt altes, l'esperança de que aquesta entrega estés a l'altura de "En busca del arca perdida" i La última cruzada" i superés "El templo maldito". I en tot això, el meu major temor era que els efectes especials tiressin pel terra l'autèntic esperit aventurer tan característic de la saga, convertint-lo en una pel·lícula brillant tècnicament però desangelada.

Doncs bé, "Indiana Jones y el Reino de la Calavera de Cristal" (quin nom més llarg, no hauria estat millor treure-li la paraula "reino"? Els nens petits les passaran canutes per memoritzar-lo!) compleix, en termes generals, amb tot el que es pot esperar d'una pel·lícula d'Indiana Jones: entreteniment pur i dur de la mà d'un dels personatges més carismàtics del cine (si no el que més!) i aventura, molta aventura.

L'argument d'aquesta part és força similar als anteriors: aquest cop són els russos qui, en el context de la guerra freda, intenten fer-se amb la calavera de vidre que els farà poder controlar la ment de la "plebe", i dominar el món; Indiana Jones, com a bon arqueòleg que vol que les bones peces estiguin en els museus, intentarà obtenir la calavera abans que els camarades comunistes.

Es nota que George Lucas i Steven Spielberg han dedicat els seus esforços en recuperar (o no perdre) l'esperit Indiana Jones del que parlava abans, i poden estar contents, ja que ho han aconseguit (recentment La Jungla de Cristal 4.0 va fracassar en el mateix intent, al tensar massa la cordar i exagerar els trets característics de John Mclane). Sí, l'Indiana Jones ha tornat, encara que aquest cop més vell, amb el mateix sentit de l'humor (similar al de Han Solo, per cert) i amb una bona dosis de salts impossibles, cops de puny i persecucions sense fi.

La factura de la pel·lícula és brillant: les localitzacions i la recreació de l'època són perfectes, i estan acompanyats d'una fotografia que pretén de forma descarada imitar l'estil de les pel·lícules clàssiques. És cert que no es podia esperar menys de dos dels reis de l'indústria cinematogràfica, però no per això deixa de tenir mèrit. Cal destacar l'inici del film que té lloc en uns magatzems de Mèxic, trepidant i emocionant a més no poder, que em va fer posar la pell de gallina en moltes ocasions: és espectacular la primera aparació de l'Indiana, que agafa el seu mític barret del terra acompanyat de la no menys mítica banda sonora.

El guió em va semblar més que correcte, i més tenint en compte que ha sabut encaixar amb naturalitat i encert un nou personatge, el Mutt (Shia LaBeouf), que de ben segur serà molt protagonista en posteriors entregues. La química entre ell i l'Indiana Jones funciona a la perfecció, com un rellotge suis, encara que no és comparable amb la mostrada en el seu moment entre Harrison Ford i Sean Connery, que era sencillament genial. Tot i així, s'ha de reconèixer que és un bon personatge (personalment em feia molta gràcia quan es pentinava).

Encara que no m'agradi dir-ho, no tot és positiu en aquesta entrega. Especialment vaig trobar criticables dos aspectes: clarament li sobren 15-20 minuts i hi ha unes quantes escenes que, de tant exagerades i "fantasmes" que són, et fan sentir com si estessis veient una altra pel·lícula. Pel que fa a la duració, ho vaig notar sobretot cap el final, que s'allarga innecessàriament i fa perdre, un pèl, l'interés en la pel·lícula. Eliminant unes quantes escenes s'hagués pogut solucionar. En quant a les escenes "fantasmes", creieu-me, ho són, i molt, especialment dues: (atenció mini-SPOILER) la de la bomba nuclear i la del salt amb cotxe en el riu, incloent la triple cascada que els herois superen amb més facilitat que el Tutuki Splash de Port Aventura. En aquestes escenes el director trenca una mica amb "l'esperit Indiana" i es deixa emportar per la graniloqüència dels efectes especials d'última generació. Una llàstima.

En quant a les actuacions, Harrison Ford demostra que és insubstituïble com a Indiana Jones; de fet, ell i només ell mereix ser-ho. Està clar que està vell, però la veritat és que més que condicionar la pel·lícula, el que fa és que es puguin introduir unes quantes bromes divertides sobre la seva edat. Shia LeBeouf interpreta al Mutt sense gaires dificultats, queda bé en la pel·lícula i el futur de la saga passa per les seves mans. Dels altres actors, destacar l'excèntric i divertit paper que té el gran John Hurt.

Comentar també, a títol anecdòtic, que la pel·lícula està trufada de referències a altres films de George Lucas i Steven Spielberg: ET i Encuentros de la 3a Fase (extraterrestres), El Retorno del Jedi (quan s'obre al principi la caixa), Minority Report (quan parlen de "la mente colmena", al final), i també d'altres com Tarzán (l'escena em va semblar ridícula, sincerament).

En definitiva, podria haver estat millor però també pitjor i, per tant, el resultat final es pot considerar satisfactori: és un entreteniment d'alt nivell, cine d'aventures per a tota la familia, a l'alçada de les circumstàncies. No us decepcionarà, això sí, responent a l'esperança comentada al principi, considero que no és tan bona com "El arca perdida" i "La última cruzada", però sí que està, com a mínim, al mateix nivell que "El templo maldito" (molt criticada, per cert, però que a mi personalment m'agrada força).

Puntuació filmaffinity: 7
Puntuació Marchelo's Wei: Notable

El millor: és Indiana Jones! El pitjor: la durada i determinades escenes inversemblants.


17 comentaris:

bambam ha dit...

Marchelo, aquesta nit vaig a veure-la!!!!! Veig que te m'has avançat...
He llegit el post molt per sobre, perquè no vull saber rès!
Demà comento.
Ta-tata-taaaaa, ta-tataaaa!!!

Carlos Giacomelli ha dit...

tio, jo trobo molt pitjor, però molt, la creació dels animalets via CGI...son moments encara més puntuals que les lianes, és veritat, però joderrrrr!!!
así que en el cinesa? tio, aquestes coses les hem de saber, estaria bé coincidir i petar una mica la xerrada, noo?? a més, ara que tenim entrada gratis... (et vas quedar després de la peli a liar-la una mica? jejeje, nosaltres erem els cabecillas del motín!)
en fi, que veig que a tu no t'ha molestat el rollo X-Files, quina enveja, jo em vaig arribar a trobar fins i tot malament de lo que em va ofendre... però vull pensar que, en el seu moment, segurament també m'haurien passat aquestes coses pel cap al veure el Arca de la Alianza o així...

per cert, MOLT reivindicable El Templo Maldito, que la vaig veure fa dues setmanes, així "amb ojo crítico", i els últims 40 minuts son probablement els millor de tota la saga...

salut!

Marchelo ha dit...

Bambam, a veure què et sembla, ja em diràs :)

Capità, estava a la 3a fila amb 6 amics, i vaig ser el graciosillu que quan tothom xiulava perquè es veia malament, tatarejava la mítica cançoneta jejej ustia jo vaig pensar de queixar-me al final de la pel·lícula, per professió és el que millor se'm dóna jeje però la son em va guanyar!!

a mi no em va molestar tant el tema X-Files com l'exageració de les últimes escenes. al cap i a la fi, les anteriors 3 pel·lícules també tenien elements sobrenaturals.

apa salutacions als 2 i bon cap de setmana

Carlos Giacomelli ha dit...

sí, exageracions, però sempre vinculades a religions, més mundanes...no sé ben bé com explicar-ho... ja et dic, quan torni a veure-la (aquest cop en v.o. i a un cine on sí es fixen en el que fan) potser sabent el que em trobaré gaudeixi molt més de tot plegat...ja et diré.

per cert, jo vaig ser el primer en sortir de la sala i avisar que la peli estava malament, i el meu ammic el que va dir "estafadooors" jajajaj

Anònim ha dit...

tal y com diu el marcel, es una peli molt entretinguda i cumpleix amb l'esperit indiana jones en tots els aspectes, absolutament amb tots (persecucions, bromes, bixus, dolents k volen el poder absolut, etc.).

de fet el tema "x-files" no em resulta un problema al ppi. lo que si que trobo una cagada maxima es el final i tota la fantasmada, una llastima.

certament la compenetració entre els personatges es fantàstica, i l'aparició estelar de la "marion" es impressionant (genial somriure kuan indy li fa el comentari macu dins camió).

keden mil coses a comentar xo si ho allargo em faré aburrit!

visca indiana jones!

bambam ha dit...

Encara tinc els pèls de punta...!!! Per raons bones i per no tant bones.
El tema X-files: Preferia temes sobrenaturals però no tant bèsties.
Escenes fantasmes: Una mica em sembla bé, però tantes?,(lianes, bomba, salts per cascades.) Per cert, les cascades; homenatge al "Templo Maldito?
Els rosegadors del desert fan molta gràcia, però jo no els hauria posat, tal com diu el capitán spaulding: joderrrr
Però sabeu què us dic? Com si hi ha 400 cascades, 3000 lianes, 500 bombes i totes les bèsties del món; l'Indy és l'Indy!!!! Només sentint la música al principi, quan ell apareix, ja em vaig quedar amb un somriure tota la peli.
Ah! Genial el retrobament amb la Marion, i el problemet amb la serp!
Salut!

Carlos Giacomelli ha dit...

jejeje, de fet a mi les casades i la bomba em van encantar, i les lianes...bueno, jaja, no, aquestes no. Pero vaja, que sí, que l'Indy és l'Indy! llàstima que el principi jo no l'hagi pogut viure tan intensament, doncs el puto Cinesa Diagonal vafer una de les seves i va fotre els primers minuts de peli... QUINA RABIA!

Anònim ha dit...

Coincideixo força amb el teu comentari, Marcel, però haig de dir que a mi el final em va decepcionar i molt.

El pla d'Indy veient com s'enlaira un platillo volante gegant davant seu no me'l podia ni creure. Semblava més propi d'una paròdia d'aquestes que es dediquen a mesclar varies pelis. Al Sr. Spielberg li deuria pillar nostàlgia de Encuentros en la tercera fase o E.T., pq si no no ho puc entendre.

Això sí, pel que fa a la resta jo crec que la peli t'ofereix el que t'esperes. Aventures com les d'abans, molt d'humor i, sobretot, aquesta satisfacció de poder tornar a veure un dels mites del cine de fa 20 anys, i aquest cop al cine!

Josep ha dit...

Sense cap dubte, la pitjor de la col·lecció.

Només una excusa per presentar-nos aquest noiet que voldrà seguir amb el negoci familiar, però que, em sembla, li manca molt per arribar a tenir seguidors.

Salutacions.

Angel "Verbal" Kint ha dit...

M'alegro que ho passesis be i tb que t'agradi força "El templo maldito" que es la meva peli favorita de la saga!!!
Bon anàlisi
ah i com abans dExpediente X, existien "Encuentros en la tercera fase"

Anònim ha dit...

La pel·lícula és entretinguda i passes una bona estona, no me'n arrepenteixo gens d'haver-la anat a veure, però sincerament, el tema extraterrestres em va sorprendre (mentre veia les escenes finals pensava que no podia ser veritat...). Entenc que per l'època en la que transcorre la pel·lí el tema X-Files estava bastant de moda però... el platillo final era en serio?
El personatge que interpreta el Shia LaBeouf fa gràcia en certs moments però ni de lluny podrà substituir el carisma de l'Indy!

Twister ha dit...

Reconozco que no he visto la peliculita y posiblemente tarde en verla, no soy un fan de esta saga (pena no saber catalán -y eso que cada quince días tengo que traducir algunos textos, fijénse en la perfumería bodybell de barcelona, seguro que encontraran fallos)

Ahora mismo te voy a meter un enlace en mi cartelera. Un saludo.

Unknown ha dit...

La pel·lícula és mediocre, i indigna de la trilogia original.

Per a més, Crítica a The Movie Snatchers.

Una llàstima.

Jorge - cinenovedades ha dit...

Bueno! Veo que te ha gustado mucho esta cinta! Como bien dices, mucho entretenimiento y buen cine de aventuras, como tiene que ser una película de Indiana Jones!

Asimismo remarcas que la factura técnica de la película es impecable, sobre todo la recreación de época y fotografía, asi que parece que se ha hecho un buen trabajo.

Saludos!

Unknown ha dit...

Buff, quanta polèmica arran de l'Indy. Jo estic d'acord amb en Marchelo, de fet li he donat la mateixa puntuació a filmaffinity. No és la millor de les tres, de fet la situo en tercera posició, per davant del Templo Maldito. Pel que fa al pel·lícula, la vaig trobar molt entretinguda, aventures a l'estil Indy, el personatge d'Henry Jones III no m'ha molestat en excés, però la seva química amb l'Indy no és la d'en Sean Connery (allò va ser brutal, la millor de les 4 pel·lícules sense cap dubte). Respecte als temes més polèmics, a mi el tema extraterrestre no l'he trobat pas malament excepte els últims minuts, exactament d'ençà que comença a donar voltes la cambra (Spielberg, no t'ho perdonaré mai!). Després un cop a l'esglèsia ja estava jo més calmat, per cert, que és el llibre que li agafen a l'Indy de la taula de l'escriptori? L'altra qüestió són les escenes de regalades màximes (micos, salts d'aigua, nevera), la de la nevera, tot i ser una flipada enorme a mi em va fer molta gràcia, sóc així de simple que hi farem. Els salts d'aigua ho vaig veure bastant com un homenatge al Templo Maldito però he vist salts d'aigua pitjors en d'altres pel·lícules, per tant passa. Els micos... els micos no tenen nom ni vergonya ni res, per favor, a qui se l'acut estupidesa de tal calibre. Bé dons a part dels micos i de plateres voladores (dos fets que procuraré oblidar durant els propers dies), no estic del tot decebut amb aquest quarta entrega, m0ho vaig passar molt bé, i espero que en facin alguna més, que sap poder millora.

fff ha dit...

Hola. Doncs jo estic fifty-fifty amb aquest Indy 4; reconec que la primera mitja part (fins que arriben al Perú) es molt bona, de fet, l'arrencada a l'Àrea 51 és de les millors de la trilogía; i sí, encara que fantasma, l'escena de la nevera és molt bona i queda plenament justificada. La persecució amb moto és genial, però... però l'altre meitat, no, és de lo pitjoret de la saga.
En fi, ja ho he dit a altres llocs: prefereixo mitja bona pel·lícula d'Indiana Jones que cent de dolentes... ;)

Anònim ha dit...

Bueno, yo sólo quiero decir que la pelí no me gustó, que no está a la altura el guión de las circunstacias, te recuerdo que han cogido el mejor de todos, y apra hcerlo han tardado 19 años. Vamos nos setamos tu y yo y nos ponemos amno a mano y nos sale algo mucho mejor de lo que hace Koepp. Rompe con el esquema indy para pasarse al esquema Cruise (misiones imposibles) o John MCLane (dejame tener uan navidad tranquila, hombre)

 
anar a dalt