Twitter del bloc

diumenge, 16 de març del 2008

El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford


Gran pel·lícula, "El asesinato de Jesse James...". Un cop més em veig obligat a dir que es mereixia estar nominada a l'Oscar. És molt millor que Michael Clayton i, personalment, l'hagués escollit per davant de Juno, tot i ser gèneres diferents.

És curiós perquè estem davant una pel·lícula que només amb el títol ja et diu el final. El film ens narra la vida en clara decadència de Jesse James (Brad Pitt), un famós i llegendari "Robin Hood" de l'Oest que viu amb constants pors, paranoïes, que el fan desconfiar de tots els ajudants que l'acompanyen. D'altra banda, Robert Ford (Cassey Affleck) és un noi de 20 anys que idolatra al Jesse James, i li demana poder-lo acompanyar en les seves aventures.
"El asesinato..." és una molt bona pel·lícula: actuacions genials, fotografia preciosa, guió molt bo, i únic punt negatiu: podria durar uns 30 minuts menys i seguiria sent igual o més bona.

Brad Pitt demostra un cop més que quan té un bon paper és molt bon actor (se li ha de perdonar Troya). El personatge que composa suposa un registre desconegut fins ara en ell, i aconsegueix transmetre el pes del mite a la perfecció: la pel·lícula ens mostra un Jesse James vulnerable, imprevisible (s'enfada amb molta facilitat) i temut per tots. En aquest sentit, són genials les escenes en les que el Jesse James interroga als seus colaboradors, perquè es palpa la tensió, la por que senten pel mite que ha creat. Quan veus l'actuació d'una estrella com és Brad Pitt, i als 5 minuts ja no penses que és ell sinó el personatge que interpreta, és que el paio ho ha fet bé.

Cassey Affleck està impressionant interpretant a Robert Ford. El seu és un personatge patètic, insegur, ridícul, que sent una estima infinita pel Jesse James. Costa molt simpatitzar amb el personatge, i per això té tant de mèrit l'actuació del germà bo dels Affleck. És un actor jove i molt prometedor (a Gone baby gone també ho feia bé).

Pel que fa a la direcció i fotografia de la peli, em va recordar molt a "La delgada línea roja" i "El nuevo mundo", de Terrence Malick. El director Andrew Dominik opta per transmetre sensacions a través d'imatges preciosistes, una banda sonora que enganxa, i poc diàleg. És una pel·lícula especial, d'autor, arriscada. Hi ha escenes que són brutals, espectaculars, sobretot la del títol de la peli (impressionant Brad Pitt, amb quina dignitat deixa les "cartucheras", em va recordar al Al Pacino de "Donnie Brasco" preparant-se per morir, una escena que m'encanta) i d'altres com la de l'assalt al tren, que és una introducció perfecte del Jesse James.

Finalment, comentar que "El asesinato..." dura 160 minuts. Potser podria ser una mica menys llarga (de les 6 persones amb qui la vaig veure ahir, 4 es van dormir), encara que no crec que sigui ni molt menys un motiu per no veure-la. És un de les millors pel·lícules del passat 2007, segur.
  • Puntuació filmaffinity: 6,8
  • Puntuació Marchelos Wei: Notable
El millor: Jesse James i Robert Ford, grans personatges. El pitjor: podria ser més curta.


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Edu

coincideixo que si la durada de la peli hagués estat de 2 hores l'hauria assaborida de la mateixa manera,i amb el mateix gust.

per altra banda,vaig trobar els últims minuts de la peli correctes per una mica explicar tota la historieta del jesse james a efectes informatius,xo està clar que la "xixa" de la peli està en la relació entre els protagonistes.

per cert,genial la tensió creada entre el jesse james i robert ford durant gran part de la peli xq no saps per on tiraran sabent kel matarà...mmmfff fantastic.

pel que fa al robert ford,es molt discutible l'etiquetació de casey affleck com a secundari...per mi es el que millor actúa...es sencillament excelent.

per cert marcel,vaya pedazo spoiler en el teu comentari!!la comparació de com mor jesse james amb donnie brasco m'hauria destrossat si no hagués vist peli!jo ho hauria posat en l'apartat de comentaris.

Jordi Coll ha dit...

Jesse James home del sud, no?

Jordi Coll ha dit...

Per cert, Marcel, aniràs al sopar de Sadako? Aviam si ens veiem!

Marchelo ha dit...

Estic apuntat, ara falta saber si hi aniré o no, fa bastanta mandra la veritat! Ens veiem allà doncs!!

 
anar a dalt