Twitter del bloc

dissabte, 31 de gener del 2009

Valkiria

Ho reconeixo, no tinc imaginació. Em costa imaginar a Tom Cruise com a nazi; també a Tom Wilkinson com a comandant nazi, a la ex-estrella del rock Billy Nighy, i al Kenneth Branagh alias "Mr.Hamlet"... i això que no he vist Valkiria en versió original, perque deu ser curiós veure un nazi que parla amb un anglès d'Oxford! 

Tom Cruise interpreta a "Valkiria" al Coronel Claus Von Stauffenberg (sí, he hagut de tirar de google per escriure bé el nom...), qui va comandar una rebelió per matar a Hitler i fer-se amb el poder. 

Tots sabem el final de "Valkiria". Algú va matar a Hitler? Doncs això... aquest és el principal problema d'una pel·lícula que es concebeix com una sort de thriller de la 2a Guerra Mundial però que no té un dels elements claus d'aquest gènere: la tensió. I és que no hi ha dubte que el fet de saber que tota la preparació duta a terme pels rebels no tindrà èxit fa perdre molt de punch al film.

D'altra banda, com a pel·lícula històrica queda un pèl coixa, tot i la fidelitat amb els fets en els que es basa (segons he llegit), pel fet de plantejar-se com a thriller comercial. Així doncs, la introducció no contextualitza pràcticament gens el moment històric, i es perden molts moments en els preparatius de l'atemptat. En aquest sentit, no resisteix comparació amb pel·lícules com "El hundimiento" o "La lista de Schindler", que sí tenen un enfocament més seriós sobre el tema.
 
Realment no és una mala pel·lícula. És entretinguda, interessant (quina ràbia fa comprovar que van estar tant aprop però no ho van aconseguir), i té alguns moments bons. Les aparicions del Hitler em van semblar de lo millor del film, encara que de tant que ha sortit a la gran pantalla ja no sorprèn trobar actors que s'hi assemblin tant. 

Capítol apart es mereix el Tom Cruise. No el considero un mal actor. De fet, té unes quantes pel·lícules en les que ho ha fet bé: Leones por corderos, Collateral (una de les seves millors actuacions), Magnolia, Minority Report, Nacido el 4 de julio. A "Valkiria" està força insípid. Deixant de banda que costi veure al sectari com a nazi, el seu personatge és totalment inexpressiu, carent de carisma, tot i les ganes amb les que el director li intenta donar protagonisme (com es nota qui posava la pasta!). 

Recomanable pels amants de fets històrics, i/ pels amants dels thrillers... encara que ben pensat, potser cap dels dos us sentireu del tot satisfets! Per sota l'esperat sí està, Bryan Singer prometia més del que ens ha donat. 
  • Puntuació Marchelo's Wei (***)
  • Puntuació filmaffinity: 6,4
El millor: Tom Cruise (és broma!). El pitjor: Bryan Singer sembla que vagi perdent pistonada desde la seva excel·lent "Sospechosos habituales". 



11 comentaris:

Anònim ha dit...

La peli esta molt be des de el punt de vista historic/bibliografic.No esta "novelada",els fets varen ser com diu la pelicula.Es cert que li falta (o li sobra...)força .La represio va ser terrible.Va afectar
a implicats i familiars.El jutge ( que no te paper en la peli) era el bras armat de Hitler.Per mi alguns secundaris ho fan millor que el prota.

Josep ha dit...

La vaig veure ahir com tu, suposo, i no em va agradar gens.
El Sr. Cruise es un desastre i el guió no té cap força.
Salutacions.

Angel "Verbal" Kint ha dit...

Amic Marcel...
a mi em sembla un film que estè molt ben costruit, el senyor Singer això ho fa molt be, però ainss li falta molta molta emoció a aquesta pel·lícula...una llàstima perque es molt fallida, quan podria haver estat més interessant.

Anònim ha dit...

El meu estimat Marchelo, la pel lícula és millor que els anteriors films del trio Ottman / McQuarrie / Synger, que eren per a adolescents amb acne. Els seus millors films són "Sospitosos habituals" i si el meu apuros "Estiu de corrupció". Des d'aquests dos films, no han fet res decent fins aquesta "Valkiria", que no és la conga, però que té moments brillants i intensos. Que això és tasca aurdua sobretot en el camp del thriller historicista, en el que coneixes el final de les coses. Lo del Tom es altra cosa.

Jordicine ha dit...

Crec que tots teniu raó. Jo també la vaig veure ahir i no està gens malament... ni molt bé. El 6'4 que li posa en Marchelo em sembla correctíssim. A mi Tom Cruise tampoc no em va acabar de convèncer, però vaja. Històricament crec que és fidel i hi ha secundaris de luxe. La possada en escena no està malament i la banda sonora em va agradar. Li falta una miqueta d''ànima'. Una abraçada a tots.

Marchelo ha dit...

Josep, a mi algo sí que em va agradar, però estem d'acord en què el Cruise és un desastre i al guió li falta força...

Àngel, exacte, ben construït però sense emoció...

Videodromo, és cert que té alguns moments intensos, sobretot quan ha de posar el maletí en el bunker, aquells 10 minuts són de lo millor, i també quan es posa en marxa l'operació Valkiria...

Jordi, el 6.4 li posa filmaffinity jjee no jo... jo li he posat un 6 :) els secundaris són genials, tens raó, però no els veig com a nazis, la veritat!

Moltes gràcies pels vostres comentaris, salutacions a tots!

Carlos Giacomelli ha dit...

tio tio, no t'oblidis del millor Tom Cruise de la història: Tropic Thunder! Fora conyes, la seva actuació és absolutament genial com a productor guarro, i no em va estranyar gens que el nominessin pels Globos!

Pel que fa Valkiria, no penso veure-la mai!

Salut!

J.M. ha dit...

Pense que l'has clavat amb el teu comentari. Hi estic totalment d'acord.

Jefe Dreyfus ha dit...

tenia moltes ganes de veure-la, però poc a poc, estic perdent interés.. les crítiques que vaig llegint, com la seva, tampoc ajuden gaire.

el millor cruise sempre serà el de eyes wide shut! bue.. i el de Risky Busines!

Marchelo ha dit...

Capità, tens tota la raó, el Cruise de Tropic Thunder és genial!

Jeroni, moltes gràcies per l'elogi, m'alegro que coincidim!

Jefe, millor t'esperis a veure-la en DVD! Gràcies pels vostres comentaris!!

39escalones ha dit...

Realmente no es una mala película, como bien dices, pero no aporta absolutamente nada. Uno puede asistir a ella como a cualquier intrascendente producto de entretenimiento. Ni Singer ni Cruise han hecho algo que merezca la fama y reconocimiento que poseen.
Saludos.

 
anar a dalt