Twitter del bloc

divendres, 29 d’agost del 2008

Batman: el caballero oscuro

Molt bones! Després d'1 mes de vacances (vull creure que merescudes) em disposo a reeiniciar la publicació de comentaris en el bloc, més motivat i il·lusionat que mai, i esperant recuperar l'èxit de participació assolit en els darrers mesos gràcies a tots vosaltres.

Els qui em coneixeu sabeu que el primer comentari d'aquest nou "curs" no podia ser altre que el de "Batman: el caballero oscuro". Me'n vaig anar a Tailàndia lamentant que no la podria veure a l'estrena... desesperat, vaig comprar un DVD pirata de la pel·lícula en un mercat de Bangok: gran error, no va durar ni 5 minuts, la qualitat de la còpia era nefasta.

Total, quan vaig tornar el dia 19, i després de 32 hores de viatge (des que vàrem sortir de l'hotel de les Phi Phi fins arribar a la Terminal B del Prat), vaig anar a veure "Batman: the dark knight" amb el meu germà petit als cines Ycaria, per poder-la disfrutar en V.O. Impressionant, el millor antidepressiu després d'abandonar les illes paradisíaques de les Phi Phi. 5 dies després, per assegurar-me que el que havia sentit no era fruit de la meva desenfrenada subjectivitat, la vaig tornar a veure, aquest cop en versió doblada als cines Oscar de Platja d'Aro. Un altre cop impressionant.

Personalment veig aquesta pel·lícula com a part inseparable de "Batman Begins", film dirigit també per Christopher Nolan i que va suposar una excel·lent reinvenció del personatge de Batman, allunyat del folklore instaurat pel Tim Burton. Per tant, no considero que "The Dark Knight" sigui millor que "Batman Begins", sinó que la segona és la peça que faltava per completar el genial trencaclosques iniciat per la primera.

Un cop feta la introducció, aquí va el meu comentari sobre la pel·lícula:

"Batman: el caballero oscuro" és un film excel·lent que supera amb escreix el que es pot esperar o el que fins ara s'esperava d'una pel·lícula de superherois. És, també, un dels millors thrillers (o pel·lícula d'acció o de mafisosos) que s'han fet aquesta dècada. Ara bé, la nota que té ara mateix a IMDB (9,2) ha de ser considerada com una anècdota, és molt bona, però no tant com per ser la 3a millor de la història del cinema.

Com tots sabreu, en aquesta segona entrega el Batman ha de fer front al Joker, magistralment interpretat per Heath Ledger (i no ho dic pel fet que hagi mort). Aquest Joker no té absolutament res a veure amb l'interpretat en el seu moment per Jack Nicholson, que feia més gràcia que por: és un psicòpata, un propagador del caos, un dolent imprevisible que es mereix passar a la història del cine -en general-, ja que el gènere dels superherois se li queda petit.

Els encerts d'aquest film són moltíssims, però si n'hagués de destacar un en particular seria el seu ritme trepidant; en efecte, "Batman: el caballero oscuro" té uns 10 primers minuts magistrals: l'atracament al banc, en el que té lloc la primera aparició del Joker (mostra, a més, de la seva retorçada mentalitat), l'escena del pàrking en el que veiem lluitar per primera vegada al Batman... un muntatge espectacular. Un cop passats els 10 primers minuts, el ritme del film segueix àgil, constant, et manté tensionat, excitat i emocionat. "Batman: el caballero oscuro" no té un clímax, en té moltíssims, de manera que la podríem considerar una pel·lícula multi-climàtica (si és que existeix aquesta paraula, jo la faig servir com a equiparació a una altra que tots coneixem, per ser més fi!). I el millor de tot és que no cansa (com sí ho fan els films de Michael Bay) sinó que et deixa amb ganes de més i més. Personalment feia temps que no sentia aquesta emoció (infantil, es podria dir) que es sent al veure la clàssica lluita del bé contra el mal. A més, Batman és dels pocs superherois que no té res de super, i aquesta vulnerabilitat el fa més proper.

Les escenes d'acció, per molt que se li critiqui a Christopher Nolan la falta de coneixements en el terreny, estan molt bé. És possible que no siguin les més espectaculars que hagi vist mai, i que no tinguin l'encant de les rodades per Michael Mann, però el muntatge en totes elles és genial (combinant a la perfecció diversos punts d'acció i mantenint la tensió en tots ells). (*) L'escena de l'atracament, la de la mort de la jutgessa i el comisari, o la que té lloc al final de la pel·lícula amb els SWAT i el Joker, són magnífiques, en la meva humil opinió!(*) Val a dir que la banda sonora ajuda a donar espectacularitat a les escenes claus del film, millorant el que s'havia apuntat a "Batman Begins". El tema central del film em sembla brillant, Hans Zimmer és un compositor molt efectiu en pel·lícules comercials.

Un gran altre encert de la pel·lícula de Nolan és el seu portentós guió. Comparar-lo amb El Padrino , com s'ha fet per algunes terres, em sembla exagerat. No obstant, sí és cert que els germans Nolan han dotat de personalitat ("humana") als seus personatges, fent molt creïbles els dubtes existencials del Batman, i plantejant interessants dilemes morals (el fi justifica els mitjans?) a través de les situacions provocades pel Joker. La trama de corrupció està força elaborada, i hi ha uns quants girs argumentals que confereixen de certa complexitat el film. (*) A més, matant a la Rachel, un personatge principal, no només es dóna un important cop d'efecte sinó que s'aconsegueix la sensació de que altres protagonistes poden morir, lluny del que succeeix en els films comercials en els que els bons són invencibles i tenen més vides que un gat. (*)

El repartiment de "Batman: el caballero oscuro" és, com succeïa a la primera entrega, impressionant. Només li posaria un però: tot i que Maggie Gyllenhaal és molt millor actriu que Katie Holmes, considero que no acaba d'encaixar en el paper de Rachel, la seva cara de pena constant no m'ha convençut. Les actuacions són en general més que correctes, però queden eclipsades pel Joker interpretat pel Heath Ledger. En aquest sentit, considero que és imprescindible veure la pel·lícula en versió original, per poder apreciar el treball que fan amb la seva veu tan el Heath Ledger com el Christian Bale quan fa de Batman, amb un to greu molt aconseguit (en la versió doblada no només és greu sinó també metalitzat, apropant-se més al Darth Vader que a la versió original).

En fi, i ja per acabar, considero que tots els elogis que ha rebut aquesta pel·lícula estan més que justificats, sincerament espero que rebi unes quantes nominacions en la propera edició dels Oscars. Té tot el que se li pot demanar a un film d'aquestes característiques, i molt més. Encara que no us agradi el gènere de superherois, doneu-li una oportunitat, us agradarà.

  • Puntuació Marchelo's Wei: Excel·lent.
  • Puntuació filmaffinity: 8,3.

El millor: tot. El pitjor: per dir algo, Maggie Gyllenhaal, una gran actriu a qui no veig en el paper de Rachel. (*) Per sort, a no ser que la resucitin amb les boles de drac ja no la veurem més en la saga Batman. (*)


17 comentaris:

Goethemola ha dit...

Coincidim fin i tot en l'opinió sobre la Maggie Gyllenhaal. Jeje!

Què? Com han anat les vacances per Tailandia? Avui mateix he vist a les notícies que a Bangkok s'havia montat un pitote de tela marinera, no?

Ens llegim!

Marchelo ha dit...

Bones Oscar, les vacances de conya, gràcies per preguntar, la veritat és que és un viatge que val moltíssim la pena! doncs no m'havia enterat del que havia passat a bangkok fins ara que ho has dit, sort que no m'ha enganxat allà!!

ens llegim!!

Carlos Giacomelli ha dit...

nanu, ben tornat!

no coincidir en quant a Batman és realment difícil, trobo que és segurament la millor peli USA de l'any, i perquè no? estaria bé que guanyés l'oscar a millor pel·lícula (i director...). Sobre Ledger, és brutal, i de fet la peli sense ell seria molt diferent, però no cal oblidar-se de l'Aaron Eckhart, amb una planta que asusta! (i també de la resta, of course, que Freeman+Oldman+Caine no és moco de pavo).
Esperem actualització amb fotos del viatge i diari de bord, que lo sepas!

salut i gràcies per la vísita!

Josep ha dit...

Celebro que t'hagi agradat tant, Marchelo.

Ja saps que no coincideixo amb la teva opinió, però si en que el treball d'En Ledger es molt eficaç.

Jo la vaig trobar massa llarga i confosa, i el guió em sembla embolicat i pretenciòs, intentant donar profunditat amb quatre ratlles de diàlec més aviat pobre, amb quatre frases fetes.

Qüestió de gustos, vaja.

M'alegro que la teva estada al pais Thai hago sigut bona.

Salutacions.

bambam ha dit...

Molt bones! Veig que les vacances han sigut massa curtes oi??

Encara no he vist Batman... si, ho sé, ja toca!
La que si he vist, és Wall-E. GENIAL!

Salut!

Ivan ha dit...

Benvingut de nou Marchelo, molt bona resenya d'aquest gran film.
A veure si parlem per facebook, msn o mail de les vacances, que a Tailandia encara no hi he anat y potser m'animi l'any vinent.
Salutacions!

Angel "Verbal" Kint ha dit...

Hola senyor benvingut....
Sobre el Batman poc a dir...una de les millors pelis de l'any, juntament amb Wall-E...
ens seguim llegint.
salutacions

Unknown ha dit...

Bé, sento disentir enmig de tanta euforia. Trobo que es una pel·lícula amb una falta de ritme pronunciat i el pitjor, un ritme lent. Uns secunadaris que no sé sap per quins set sous tenen d'apuntalar el film i no ho aconsegueixen. En Gary Oldman mateix, aquí s'ha contingut tant que a l'hora d'estripar sembla lent i carent de reflexos. El senyor Cristian Bale podem dir que fa un bon paper, però no passa d'aquí. Com he dit abans, crec que els actors els hi sobra austeritat i els hi falta carisma. I per no dir la durada de la cinta (quasi dues hores), per favor, si li sobren 20 minuts ben bons. I sí, també he de reconeixer que potser dintre d'uns anys la pugui veure amb uns altres ulls, o ara mateix el que volia d'aquesta pel·lícula era una cosa i m'ha ofert una altra. Pero vajam, no es una realització d'en Ken Loach, estem parlant de superherois, d'un paio que es disfressa de ratpenat per aturar als superdolents o es que algú ho havia oblidat?

Marchelo ha dit...

Hola a tots!! m'havia currat una resposta personalitzada i no se xq collons no s'ha penjat :S resumint, haig de veure Wall E i quan tingui un moment faré aquest diari de viatge que em demana el capità :) Iván, per cert, quan vulguis comentem el viatge!

I jean, sento discrepar, crec que si algo té aquesta pel·lícula és un ritme accelerat de principi a fi, pot interessa més o menys, però això és innegable, crec :)

salutacions a tots!!

Anònim ha dit...

Des qde que Tim Burton no n'es el director, ha aperdut tto l'interés per mi aquetsa saga...

Jorge - cinenovedades ha dit...

Bienvenido nuevamente Marchelo, y espero que lo hayas pasado muy bien en tus merecidísimas vacaciones.
Con este tipo de producciones es donde me siento realmente mal. Te digo esto porque como tengo un problema auditivo, tengo prohibido ir a los cines por el excesivo ruido y no me queda otra que esperar a la edición de DVD para ver lo que parece ser una joyita de Christopher Nolan.
Ya con "Batman Begins" se vislumbró un enorme cambio en la franquicia de Batman, y creo que con "The Dark Night", Nolan logra superarse.
Excelente reseña, Saludos!

P.D.: A partir de mañana comienzo a actualizar nuevamente mi blog de manera definitiva, Saludos!

Anònim ha dit...

Bones! Abans de tornar a la realitat i deixar definitivament enrere unes vacances inoblidables, felicitar-te pel comentari Marcel! Els teus companys de viatge, després d'aguantar-te hores i hores parlant de la pel·li i amb el teu intent fallit de fer-nos veure a la furgo el Batman pirata que vas comprar a Bangkok, l'esperàvem en candeletes i com sempre, has complert!

El film és senzillament genial (ja apuntava molt alt amb Batman Begins, però en aquesta segona entrega no deixes d'estar en tensió ni un moment!) i pel Ledger i en Bale (t'haig de robar un "yuhuuuu!" Silvia) dos 10! Totalment d'acord amb el teu comentari sobre la Rachel, la pobre Maggie no encaixa gaire en el paper...

Anònim ha dit...

Hola Marchelo,

Benvingut a la dura realitat del setembre, jeje. Doncs res, com ja hauràs vist pel comentari que vaig penjar en el seu dia al meu blog, coincidim plenament pel que fa a les reaccions davant d'aquesta gran pel·lícula.

Tothom parla del brillant Joker de Heath Ledger, i amb raó, però el millor és que The Dark Knight no només es queda en això, sinó que presenta una història carregada de profunditat i que va molt més enllà d'una simple trama de superherois, gaudeix d'un ritme trepidant i és una passada a nivell tècnic.

Tampoc negaré que té els seus petits "però" a nivell de guió i també en algunes escenes que personalment crec que sobren, però té moments tan brillants, que són aquests els que acaben quedant-se a la memòria.

Memorable, aquest seria un bon adjectiu.

Vinga, ens parlem!

Marchelo ha dit...

Lorea, a que tenia raó sent tant pesat en veure la peli?? jeje

Martí, està clar xq tu i jo som almas gemelas a filmaffinity :)

ens veiem!!

Anònim ha dit...

Tenies tota la raó del mon per ser tan pesat! jejejeje! Llàstima que l'he vist en castellà, perquè la veu original de'n Bale quan fa de Batman... aix! jijijiji!

Emili Samper ha dit...

Ostres! De Tailàndia a Gotham City, quina bona manera de passar les vacances!
Jo també recomano veure la peli en V.O. La veu del Heath Ledger és brutal! :D

Marchelo ha dit...

Lorea, tens raó, la veu del Bale quan fa de Batman espanta, és molt característica i per això s'ha de veure en VO.

Nightwing, bona aquesta de Thai a Gotham City :) a mi m'encanta la segona aparició del joker, quan arriba a la sala de mafiosos, com es posa en riure: JI, JA, JA...

 
anar a dalt