Twitter del bloc

diumenge, 11 de maig del 2008

La sombra del reino (The Kingdom)

Ray Charles vs. Bin Laden

Acaba de sortir en DVD "La sombra del reino", pel·lícula que va ser estrenada l'any passat, produïda pel gran Michael Mann, dirigida per l'actor Peter Berg i protagonitzada per Jamie Fox, Chris Cooper, Jennifer Garner i Jason Bateman, entre d'altres.

Un atemptat terrorista que mata 200 americans a l'Arabia Saudí provoca que un equip d'èlit de l'FBI es desplaci a aquest país musulmà per trobar els culpables. Donada la tensa situació política, només tenen 5 dies per investigar abans de tenir que retornar als EUA.

"La sombra del reino" és una pel·lícula d'acció militar que utilitza el terrorisme islàmic per conformar un producte, bàsicament, d'entreteniment. No ens enganyem, aquí no hi ha per enlloc una crítica a la política intervencionista dels EUA, ni tampoc una oda al seu militarisme (tot i que a mi el final amb un clar missatge vengatiu m'ha deixat de pedra). Algunes de les crítiques que he llegit sobre "La sombra del reino" li retreuen precisament la seva superficialitat, catalogant-la de dolenta per aquest motiu, i la veritat és que no hi estic gens d'acord; sí, és cert que és una pel·lícula sense un missatge profund, però és que, en contra del que pensen alguns, no tots els films han de ser transcendentals.

El guió, com us podeu imaginar per l'anteriorment dit, no és res de l'altre món, i la trama no és gens complicada (com sí sol succeïr en les pel·lícules d'acció-espionatge amb missatge, tipus "El jardinero fiel" o "Syriana"). L'estructura que segueix la pel·lícula, tot i el seu nervi visual, és molt clàssica, convencional i previsible.

Dit això, com a pel·lícula d'acció i entreteniment "La sombra del reino" compleix perfectament, tot i que hi hagi 20 minuts a meitat de pel·lícula en els que es nota una important baixada de ritme i tensió. S'ha de reconèixer que hi ha un parell o 3 d'escenes d'acció que estan rodades amb molt de nervi, són força bones.

Formalment es nota moltíssim que està produïda pel Michael Mann: el director Peter Berg intenta copiar-ne, amb força èxit, el seu inconfusible estil visual, i la banda sonora recorda bastant a la de "Corrupción en Miami". Hi ha una escena en concret que recorda sospitosament a l'atracament enmig del carrer de "Heat" (genial, per cert). Ara bé, "La sombra del reino", com a pel·lícula d'acció, està anys llum de "Heat" o "Collateral", encara que potser no tant de la dels xulos de Miami. La fotografia de "La sombra del reino" utilitza colors sèpia i "cremats", algo que ja és un denominador comú en totes les pel·lícules sobre l'Orient Mitjà.

Les actuacions són irregulars: Jamie Foxx construeix, com sempre, un bon personatge, el protagonista de la pel·lícula i líder de l'equip de l'FBI; dins del mateix equip ens trobem amb Chris Cooper, que com a especialista en bombes -sota el meu punt de vista- no acaba de ser convincent; els qui més punxen són la Jennifer Garner (com pot ser tan mala actriu?... i com pot ser que a sobre s'hagi casat amb el encara més lamentable Ben Affleck?) i, encara que em dolgui dir-ho, el Jason Bateman (Arrested Development): el seu personatge graciós no pinta absolutament res, tractant-se d'un analista de l'FBI. D'altra banda, destacar l'actuació dels 2 policies saudís que acompanyen a l'FBI (un d'ells l'havia vist a Paradise Now, i l'altre també em sonava molt).

Espero doncs que ningú es porti a engany al veure aquesta pel·lícula, no us farà reafirmar el vostre sentiment antibel·licista, ni tampoc aprendreu res nou sobre la contradictòria relació EUA-Aràbia Saudí; simplement us farà passar una bona estona, sense tenir que pensar gaire, veient una pel·lícula d'acció competent. Li sobra el minut final, amb un parell de frases que, si algú que l'ha vist, les recorda i les ha entès, que m'ho expliqui, si us plau!

  • Puntuació filmaffinity: 6,2
  • Puntuació Marchelo's Wei: Bé

El millor: està ben feta i és entretinguda. El pitjor: algú em pot explicar què vol dir el director amb el minut final?

4 comentaris:

Carlos Giacomelli ha dit...

volia donar-te la enhorabona per dir coses com que "el cine no ha de ser sempre transcendental", i per la crítica en general, perquè està de puta mare que la gent sàpiga diferencia i enquadrar cada peli dins del seu marc... però desprès t'has posat a criticar la Jennifer Garner, la MEVA Jennifer Garner, i por ahí no paso. La adoro i la defensaré fins la mort, i tot i que aquesta peli encara no la he vist, no pots dir que es tan dolenta actriu, perquè a Alias se surt! Así que hala, ya puedes ir disculpándote, que si no van a haber hondonadas de hostias... XD
Tret d'això, visca Arrested Development!

(p.d. s'ha casat amb el Ben Affleck pq a mi encara no em coneix...)

Jorge - cinenovedades ha dit...

Coincido totalmente con tu reseña. "La Sombra del Reino" es básicamente una buena película en materia de entretenimiento, con escenas de acción brillantemente filmadas por Peter Berg (a quien evidentemente se le nota la influencia de Michael Mann).

En definitiva es una cinta de acción buena, para pasar un rato entretenido.

Excelente reseña. Saludos, Jorge.

Marchelo ha dit...

Capità, tots sabem que quan s'està enamorat no es pot ser objectiu... :) o et va agradar la Garner de Juno i Elektra?? No he vist Alias! Et demanó perdó, però!!

Jorge, gracias por tu comentarios, me alegro que coincidamos!

Anònim ha dit...

entreteniment pur i dur.

certament el personatge de arrested development no pinta res i la d'alias tampoc, no m'agrada com ho fa.

després tampoc m'agrada que l'especialista en explosius comenci a "jugar" en el lloc de l'explosió royu fent-se el crack.

genial el poli saudita, i les escenes d'acció també.

 
anar a dalt