Twitter del bloc

divendres, 4 d’abril del 2008

Cool hand Luke (La Leyenda del indomable)

Em fa il·lusió comentar aquesta pel·lícula. Me la vaig comprar, a través de DVD GO (al Fnac no hi era), perquè el Cèsar (germà del Quique) va dir en aquest bloc que era la seva pel·lícula preferida. Sé, perquè m'ho ha dit, que espera "com aigua de maig" aquest comentari, així que ja anticipo que m'ha agradat molt, ha estat una gratíssima sorpresa.

"Cool hand Luke" (el títol amb español sembla sobre la història d'un cavall...) és un drama carcelari protagonitzat per un magnètic Paul Newman, que es va fer l'any 1967. Luke Jackson és un ex combatent de la 2ª GM que és condemnat a 2 anys de treballs forçats per un delicte menor (atemptar contra inmobiliari urbà). Un cop arriba a la presó, no tarda en convertir-se en el líder.

La pel·lícula té tots els típics elements de les històries de presidiaris. Una mica de "Cadena perpetua", una altra de "Prison Break", de "La milla verde"... Ara bé, personalment, la sensació que m'ha deixat és similar a la que vaig sentir en el seu moment al veure "Alguien voló sobre el nido del cuco", una de les meves pel·lícules preferides.
Els paral·lelismes són molts: un protagonista rebel, carismàtic i inconformista (Paul Newman i Jack Nickholson), secundaris memorables (el Drag a Cool Hand Luke i el "Chief" de Alguien voló...), i una història que sota una façana indubtablement còmica amaga un cant a la llibertat, una crítica a la repressió i al totalitarisme.


En aquest sentit, el personatge interpretat pel Paul Newman és clau. El seu esperit inconformista i contrari a les normes establertes omple d'esperança al grup de presos, que es recolzen en ell per a sentir totes les sensacions de llibertat que la presó els nega. És el típic líder natural, que sense voler-ho ni buscar-ho es converteix en un mite, en l'Espartaco de la presó. L'actuació de Paul Newman és boníssima, va ser nominat a millor actor per aquesta pel·lícula. El contrapunt al Luke el forma un dels guàrdies de la presó, que sempre va amb ulleres de sol (ulleres cargades de molt simbolisme, sobretot al final, ja que mai se li veu els ulls) i que és un autèntic tirà.

També cal destacar l'amic del Cool Hand, el Drag, un home un pèl curtet però molt fidel als seus, interpretat per un tal George Kennedy que va guanyar l'Oscar. En general, tal i com passava a "Alguien voló sobre el nido del cuco", tots els presos són bons i els guàrdies dolents, el que reforça el missatge implícit de la pel·lícula, que es va filmar en ple auge hippie i enmig de la guerra de Vietnam.

"Cool Hand Luke" té moltes escenes emotives (sobretot cap al final), d'altres divertides (la dels ous és genial), i les seves dues hores de duració passen volant. El pas dels anys (ja en té 40) no l'han perjudicat gens, es podria rodar ara mateix i seria exactament igual en quant a la direcció, si no pitjor. Les escenes de persecuccions no tenen res a envejar a Prison Break i les localitzacions, del sur dels EUA, estan molt bé, m'han recordat a "Un mundo perfecto", de Clint Eastwood.

Ja sé que a molts potser us tirarà enrere aquesta pel·lícula pel fet de que no és actual, però si us agraden els films de presons i en concret, si us va agradar "Alguien voló sobre el nido del cuco", segur que la trobareu molt bona. És cine americà del bo, del que només ells saben fer. Gracias César!
  • Puntuació filmaffinity: 8
  • Puntuació Marcheloswei: Excel·lent.

El millor: el missatge de la pel·lícula, el guió, les actuacions. El pitjor: 0.

6 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Felicidades por la crónica que has hecho. Es un comentario que esta a la altura de la película.

Simplemente genial.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Edu:

la comparació tan en la peli com en el personatge ppal i secundari amb "alguien volo sobre el nido del cuco" es molt encertada, m'ha recordat moltissim.

en quant al malo,cap al final de la peli esperava que tingués una intervenció més activa, no que estigues simplement per alla, pero al final realment la gràcia es que no digui res i que s'amagui darrera les ulleres.el fa molt mes dolent.

una sessió de cine per la tarda molt agradable!

Anònim ha dit...

Gracis Marcel por tu comentario, es cierto que tiene muchos paralelismos con alguien voló....

Creo además que el director estuvo en prisión antes de rodar la película y se inspiró en varios presos reales para el guión.

Por cierto a raiz del éxito de la peli, en USA se han celebrado periódicamente concuros de comer huevos duros en una hora.

Twister ha dit...

Esta película es una joya, Paul Newman da una lección de como enganchar al espectador.

Esta muy bien tu blog, intentaré entrar más a menudo.

Saludos

 
anar a dalt