Twitter del bloc

dilluns, 21 de gener del 2008

Chinatown

Sempre ens quedarà Chinatown


"Chinatown" és, juntament amb L.A. Confidential, la millor pel·lícula que he vist fins ara de l'anomenat "cine negre". No sé si és molt dir, perquè n'he vist poques, però tot i així, puc afirmar que és molt bona.Una obra mestra.
El director d'aquesta gran pel·lícula és el Roman Polanski autor, entre d'altres, de El baile de los vampiros, la Novena Puerta, El Pianista o la recent Oliver Twist. Com a títol anecdòtic, he vist a filmaffinity que va rebre 11 nominacions i només va guanyar 1 Oscar. El motiu? El Padrino 2, que es va endur un porró d'Oscars l'any 1974. Tot i així sempre s'ha dit que Polanski està molt mal vist a Hollywood (de fet no pot tornar als EUA per una suposada violació a una menor, si no recordo malament).

L'argument és el següent: el Jack Nicholson interpreta un detectiu ex policia (Gittes) que s'encarrega d'investigar les diferents formes d'infidelitats matrimonials. Com suposo us imagineu, una de les seves rutinàries investigacions es veu contaminada amb un suïcidi-assassinat, interessos de capos multimillonaris i una trama que enganxa des del primer moment i que acaba molt ben resolta.
El guió és excel·lent: hi ha girs inesperats, acció, suspens, amor, assassinats, venjances, tot al típic ritme del cine negre, més proper al jazz que al heavy metal de Rambo. Em va recordar als llibres d'Agatha Christie, ja que no és fins al final que es destapa tot l'entramat. A més, "Chinatown" és una pel·lícula amb molta classe. L'atmòsfera de misteri que crea Chinatown és genial, en part gràcies a la banda sonora i la fotografia. Hi ha frases mítiques, que es mereixen passar a la història del cine, sobretot les que fan referència a Chinatown. I es que com veureu, la presència de Chinatown (el barri) sobrevola constanment la pel·lícula, és el passat que persegueix al detectiu Gittes. Al principi no s'entèn molt bé el perquè del títol, però mica en mica Chinatown va agafant força. Tot i al seu ritme pausat, i a les 2 hores de duració, la pel·lícula passa volant.

Jack Nicholson interpreta un dels millors detectius que recordo haver vist en el cine: el Gittes és un sobrat, un cínic, que renega del seu passat (havia estat inspector a Chinatown) però, com no, honrat. Té punts en comú amb el detectiu que interpretava Russel Crowe a L.A. Confidential, encara que el Gittes és clarament més intel·ligent i té molt més estil. No sé què en penseu vosaltres, però per mi el Nicholson està entre els grans grans actors del cine. No només pel fet de ser el que té més nominacions d'Oscar i Oscars (si no m'equivoco, ho dic de memòria), sinó perquè té un carisma únic. Personalment prefero el Nicholson de jove, però. A Alguien voló sobre el nido del cuco ho fa genial, i a Chinatown també.

Ja vaig acabant, espero haver convençut a algú, "Chinatown" és una pel·lícula que val molt la pena veure, de veritat. La recomano moltíssim a tots aquells a qui us agradi el cine negre (per suposat, li dona mil voltes a "La dalia negra") i el cine en general! Edu i Quique, ja us la deixaré en DVD si voleu.

PD. Què us sembla si a partir d'ara penjo, sempre que pugui, el tràiler de la pel·lícula comentada?

  • Puntuació: 9
  • Puntuació filmaffinity: 8

El millor: el detectiu Gittes, el guió, tot. El pitjor: ni idea!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Poca cosa a afegir. Gran pel·lícula, miris per on la miris. Jack Nicholson estelar, guió excel·lent, fotografia espectacular i en general una gran elegància. Juntament amb L.A. Confidential, és la gran icona del cine negre dels últims 50 anys. Una de les imprescindibles, sens dubte.

Un 8,1 a Filmaffinity amb quasi 12.000 vots... tanta gent no pot estar equivocada.

Per cert, no sé si deu ser gaire difícil d'aconseguir ara mateix pq és de 1944, però et recomano "Perdición" de Billy Wilder, per molts considerada la millor peli de cine negre que s'ha fet mai. Una obra d'art.

PD: El trailer és etern no? Jo em queixo que els d'ara t'expliquen mitja peli, però aquest si es descuida et fa un resum complet en 3 minuts...

Marchelo ha dit...

Martí, tens tota la raó, aquest tràiler és pràcticament mitja pel·lícula jaja m'apunto la recomanació, a veure si hi ha sort i al FNAC a la sessió de cine clàssic la trobo.

Anònim ha dit...

No té res a veure amb chinatown,pero volia comentar la peli que em va deixar el marcel "la noche del cazador" i tiu,fluixa fluixa,unes interpretacions massa encarcarades,de fet semblava més una obra de teatre exagerada.

o sigui, després que el mitchum està mil hores perseguint-los, quan els troba,el nen es queda callat i mirant en un altre lloc,sense cap mena de reacció.

no em val que es justifiqui això perquè sigui antiga,perquè hi ha pelis antigues que són molt més bones.per exemple "cayo largo",té molt més xixa.

això si,mola kuan va cantant la seva cançoneta. En fi,que li podrien haver tret molt més suc.

 
anar a dalt